fallback

Повечето строителни работи по "Южен поток" ще бъдат поверени на българи

Пряко със строителството на газопровода ще бъдат назначени 5,5 хил. души, заяви президентът на „Главболгарстрой“ Симеон Пешов

11:39 | 28.05.14 г.

Болшинството от строително-монтажните работи по газопровода „Южен поток“ ще бъдат изпълнени от българския консорциум, който заедно с руската „Стройтрансгаз“, ще реализира българската част от проекта. Това съобщи в ефира на БНТ президентът на „Главболгарстрой“ Симеон Пешов. 

По план в строителството на газопровода пряко ще бъдат ангажирани 5,5 хил. души за срок от 3-4 години. Пешов не очаква проблеми с намирането на квалифицирани работници. „Единственият проблем са заварчиците, но работим за тяхното обучение“, обясни директорът на „Главболгарстрой“.

„Стойността на договора е конфиденциална, защото още не е подписан, но е под девизната стойност“, заяви Пешов.

Припомняме, че вчера при обявяване на имената на спечелилия процедурата консорциум, стойността на договора не беше уточнена. Посочените мотиви бяха, че все още не са сключени всички договори за доставка и услуги.

Днес Пешов уточни, че бюджетът за българския участък не се променя – към 3,5 млрд. евро, но консорциумът е кандидатствал със сума, по-ниска от индикативната.

До няколко месеца работата по газопровода на българска територия трябва да започне, прогнозира още той и допълни, че по план до края на 2015 година трябва да потече газ до компресорната станция в Провадия. Станцията вече е построена – от „Главболгарстрой“ преди 15 години. Сега, във връзка с развитието на проекта, тя ще бъде модернизирана. 

На българска територия ще бъдат изградени две компресорни станции и над 300 км от линейната част на газопровода, уточни още Пешов.

Той не се притеснява от реакцията на Брюксел и по отношение на статута на проекта, и по отношение на забележките, които има Европейската комисия относно провеждането на процедурата по избор на изпълнител. „Мен ме вълнува България да има най-големия инвестиционен проект през последните 20 години“, коментира Пешов.

За него всичко е прозрачно по проекта, а фирмите, които са в консорциума, избран да го реализира на българска територия, са с богат опит в строителните работи.

„Ние сме изградили на територията на Русия, Украйна, Узбекистан около 15 компресорни станции и газопреработващи заводи“, обясни Пешов относно опита на „Главболгарстрой“ за реализацията на газови проекти.

„Южен поток“ е голям проект и макар че има различни интереси в Европа, страните, които той ще обслужва – Италия, Австрия, Унгария, Словения, Сърбия, Гърция и другите, които имат пряк интерес от проекта, са „за“ реализацията му, обясни още президентът на „Главболгарстрой“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
fallback