IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е стартирала специална процедура срещу България заради Южен поток*

В края на август или началото на септември Брюксел ще реши какви действия да предприеме срещу страната ни, включително и заради ситуацията с ЕРП-та

17:56 | 19.05.14 г. 10
ЕК е стартирала специална процедура срещу България заради Южен поток*

България е обект на специална европейска процедура заради "Южен поток”, съобщава БНР. Процедурата не е наказателна, а спомагателна и резултатите от нея ще определят евентуални следващи мерки от страна на Европейската комисия (ЕК).

Процедурата е предизвикана заради промените в Закона за енергетиката, с които на практика проектът "Южен поток" в българската му част се разглежда като интерконектор, а морската получава правен статут, според който не стъпва на европейска територия.

Процедурата е наречена “EUpilot” и има за цел да реши проблемите, свързани с прилагането на европейското законодателство, както и да подобри комуникацията между страната ни и Брюксел. Тя беше приета през април 2008 година и е под формата на въпросник, изискващ бързи отговори. 

Официалното писмо за стартирането на процедурата е изпратено до българските власти още в средата на април. Предвидени са 10 седмици за отговор от засегнатата държава и още 10 седмици, в които службите на комисията ще решат как да действат по съответния казус. В много случаи стартирането на EU Pilot е всъщност първата крачка към наказателна процедура за страната членка. 

В нашия случай България трябва да отговори на писмото между средата и края на юни, а решението и евентуалните мерки на Брюксел ще бъдат факт в края на август или началото на септември.

Аналогична "пилотна процедура" Европейската комисия е започнала и заради плановете за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества. За нея важат същите правила и срокове.

Във връзка с информацията бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев обвини правителството, че укрива информация за няколко наказателни процедури срещу страната ни. По думите му ГЕРБ ще търси информация директно от ЕК, защото им се отказва достъп до всякаква информация, част от която би трябвало да е публична. 

Министерството на икономиката и енергетиката отрече, че е стартирала наказателна процедура срещу България, както и че са предприети стъпки за налагане на санкции. “В ход е единствено стандартно запитване EU Pilot за събиране на информация относно готвени промени в Закона за енергетиката. МИЕ нееднократно е информирало за диалога си с ЕК по темата”, посочват от пресцентъра на ведомството.

“Подобни стандартни запитвания са практика на ЕС, които не водят до санкции. В работата на министерството вече е имало такива процедури - по време на управлението на ГЕРБ през юли 2011 г. относно изпълнение на националните цели по отношение на биогоривата и от март 2013 г. по време на служебния кабинет относно напредъка в постигането на националните цели за енергийна ефективност”, допълва се в съобщението, изпратено до медиите.

„С проекта EU Pilot се цели по-добра комуникация и предварителен обмен на информация между службите на Европейската Комисия и органите на държавите-членки. За пореден път нормалният диалог с ЕК се изкривява и употребява за политически цели, което в крайна сметка е вредно за България, а не за едно или друго правителство. Не трябва да пречим на проекта „Южен поток“, защото той не е проект само на България, но и за ЕС“, коментира икономическият министър Драгомир Стойнев.

Ведомството припомня, че Стойнев се срещна с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер в края на април. На 15 май министърът е поканил експерти от екипа на Йотингер на среща с експерти от Министерството на икономиката и енергетиката, за да бъдат обсъдени промените в българското законодателство, касаещи изграждането на газопровода „Южен поток“. Очаква се представителите на Брюксел да пристигнат в България тази седмица.

* Актуализирано със становището на Министерството на икономиката и енергетиката

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
ти си много объркан човечец:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
ДГД Евразийския сбор на търтеи и идеологически зомбита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 5
abdul
преди 9 години
Не разбира се, но това съвсем не означава че ЕС "дава" на южните за сметка на източните. Нещо повече!, едрите ни земевладелци са толкоз прости парчета, че немат капацитет да гепат колкото ни предлагат от ЕС и тук таме някой порядъчен успява да се дореди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 19
trendline
преди 9 години
И ти се радваш , че пари от републиканския бюджет се превеждат бюджета на ЕС и след това тези същите пари ни ги връщат обратно а то над 50% от тях отиват в едрите земевладелци ? Т. е. едни други хора ще решават къде да отиват парите ни събрани от данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 4
abdul
преди 9 години
На източните не ?! Може да питаш местния ти феодал с кво си купи новия мерцедес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 33
trendline
преди 9 години
И защо не! Какво му е на Евразийския съюз.Защото за Европейския съюз го видяхме - подпомагане на Южните държави а за източните държави - дърво.А за България се вижда дал Колю - взел Колю.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
asaaa
преди 9 години
един усетил се!!! следващия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 16
Батя
преди 9 години
Пука им на комунистите. Те си искат в Евразийския саюз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още