IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милер: Южен поток ще достигне до България през декември 2015 г.

Европа няма алтернатива за руския природен газ, коментира председателят на управителния съвет на "Газпром"

15:46 | 17.05.14 г. 10
Милер: Южен поток ще достигне до България през декември 2015 г.

Първата тръба на "Южен поток", която ще мине по черноморското дъно, ще достигне България до декември 2015 г., когато ще започнат и първите доставки. Това коментира председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер в интервю за телевизионния канал "Росия-1", цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Няма никакви съмнения, че Южен поток е получил навсякъде статут на приоритетен национален проект", допълва Милер.

Той потвърди руската позиция, че тръбопроводите Северен поток и Южен поток са необходими за стабилното подаване на руски газ за европейските потребители и изрази увереността си, че Южен поток "напълно ще премахне всички транзитни рискове в Украйна".

Милер подчерта, че тръбопроводът по дъното на Черно море вече се строи, а ако се съди по вчерашните преговори с унгарския премиер Виктор Орбан, изграждането на участъка в Унгария също ще бъде осъществено в определените срокове.

"Най-важното е, че тръбопроводът се строи. И ние нямаме никакви проблеми със строителството на газопровода", констатира той. "Що се отнася до морската част по дъното на Черно море, що се отнася до България, ние вече строим в България, това важи и за Сърбия", каза Милер.

Той допълни, че през юни Украйна ще получи толкова газ, за колкото е предплатила, а през руско-украинската граница ще бъдат подадени такива количества газ, каквито Украйна ще трябва да транзитира до Европа.

Милер отхвърли твърденията на украински представители, че промените в цените на руския газ се дължат на смяната на властта в Киев. Шефът на "Газпром" декларира, че руската страна работи с украинските си партньори вече пет години по газов договор, в който не са внасяни никакви промени.

Той припомни, че Украйна все още дължи 3,5 милиарда долара за доставен руски газ.

Милер отбеляза, че доставките на руски природен газ за европейския пазар надвишават 30 на сто от потреблението в Европа, както и че износът на суровината продължава да се увеличава и че Европа няма алтернатива за руския природен газ.

Милер заяви също, че не се опасява от евентуално налагане на западни санкции срещу него и оглавяваната от него компания и че проектът за договор с Китай за газови доставки е почти готов и клаузите в него са приемливи за Русия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Може ама няма.Да вземат накрая да изхвърлят поне някой за назидание на останалите НО НЯМА, не е това целта на играта както се казва.Никой няма да бъде изхвърлен от ЕС.Едно време плашеха децата с Баба яга, сега ги плашат с изхвърляне от ЕС но и двете не съществуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
че а дано:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 6
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Южген поток може да коства на България членството и в Е.С.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 9 години
Страни неща си написал . Тенденциозни и едностранни . В същото време придружени с коментари за манипулативността на Бг средата - това за твоите постове ли се отнася ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
Иван Хаджийски, дядо ми(ако беше жив, мир на праха му) нямаше да напише #5 :) Нали знаеш защо? Щото нямаше интернет, човека:) Та дори в позитивна светлина да гледам поста ти-интернет не може да бъде обективен-просто щото много хора не го ползват. Освен това-изборите и проучванията имат общо, но само помежду си, а не с блоговете и пресата-едното отразява обществени нагласи в цялото общество, а другото-само в част от него. И по принцип пресата е създадена(от ден първи-от първият вестник, който е бил буквално партиен бюлетин) само, за да обслужва само едно мнение-правилното според дадена част(но само част!) от обществото. Сиреч-и най-честната преса няма как да е по обективна от платено проучване. И само да знаеш-да ми цитираш *** на Плевнелиев е все едно да цитираш на Пеевски мекиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
path3434
преди 9 години
На теория могат да се манипулират избори и проучвания, но големите данни като блогове и свободна (ако има) преса по-трудно. Най-много да се сложат някакви фалшиви мнения и харесвания.Има ли олигарх в България с достъп до такива финансови средства? И без да ги познавам Пеевски или Цветан Василев ми изглеждат не по-интелигентни от повечето хора в България.За да няма заблуждение, интерпретирайте цифрите и най-вече тези с десет знака за вярна картина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
path3434
преди 9 години
По-неефективни ли стават банките в кризата при висок лихвен марж?- какво е съотношението (% от енергията)/(% от цената) в инфографиката на капитал и в полза на кои компании? какъв е размерът на тези приходи: (http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/07/26/2111227_enter_5_namalenie/?sp=1#storystart ).ЧЕЗ са с приходи 1.3 млрд лв според топ 100 капитал за 2012 година.Големият бизнес в БГ е от ЕС...Телекоми, Ритейлъри ...Срещу тези приходи за европейски компании, нетно се получават 1.3 млд евро фондове от ЕС за '12 например:(http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/11/28/2191764_bulgariia_e_poluchila_17_mlrd_evro_ot_es_prez_2012_g/ ).Не е като Европа да е без изгода от членството на България.Заттова Русия и ЕС са пред война в Украйна. Заттова и Путин дискотира манипулацията на информацията в интернет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
path3434
преди 9 години
-Какви са приходите на банките според раздадените кредити и лихвения марж от графиките. Защо Административните разходи (OPEX) на банките наратват визуално около 2-3 пъти за последните 9 години според инфографика на капитал (втората графика http://***.capital.bg/biznes/finansi/2013/11/27/2191912_budeshteto_prez_ochite_na_bankerite/ ). По-неефективни ли стават банките в кризата при висок лихвен марж?- какво е съотношението (% от енергията)/(% от цената) в инфографиката на капитал и в полза на кои компании? какъв е размерът на тези приходи: (http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/07/26/2111227_enter_5_namalenie/?sp=1#storystart ).ЧЕЗ са с приходи 1.3 млрд лв според топ 100 капитал за 2012 година.Големият бизнес в БГ е от ЕС...Телекоми, Ритейлъри ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
path3434
преди 9 години
Какви са приходите на Европейските компании от България, и какви нетните европейски фондове.- Втората позиция в топ 100 компании на Капитал вече две години поред се заема от медодобивния комбинат "Аурубис". Германският металургичен завод с приходи от 4.3 млрд лв за 2012 според (http://***.capital.bg/klasacii/kapital_top_100/2013/07/15/2101605_k100_miniatjurna_pobeda/ )- "Минно-обогатителен комплекс Асарел-МедетАД е първата, най-голяма и водеща българска минна компания за открит добив и обогатяване на медни руди, осигуряваща около 50% от националното производство" и "с важен принос за брутния вътрешен продукт на страната" Около 2/3 от Асарел-Медет са Австрийски според (http://***.asarel.com/bg/About.aspx ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Чакаме сега европейските гейове да го оборят.С факти, не с вятърничави общи приказки.Тъкмо започнаха и дебатите за избори на председател на европейския парламент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още