IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предлага промени в Третия енергиен пакет заради Южен поток

Предлага се държавите от ЕС да правят "абонамент" за нужните им количества газ, за да си гарантират доставките, а операторът да защити инвестицията си

10:25 | 16.05.14 г. 10
Русия предлага промени в Третия енергиен пакет заради Южен поток

Русия е подготвила поправки в Третия енергиен пакет на Европейския съюз (ЕС), чиито норми в момента възпрепятстват изграждането на газопровода Южен поток, съобщава в. „Известия“, цитиран от БТА.

Проектогазопроводът се предвижда да заобиколи територията на Украйна, за да се доставя безпрепятствено руски газ до Европа. Според либерализационния енергиен пакет обаче доставчикът на синьо гориво е задължен да споделя тръбите и с други компании.

По думите на съветника на "Газпром експорт" Андрей Конопляник, професор в Руския държавен университет "Губкин", в рамките на европейските експертни групи се разработват изменения и допълнения на нормите на Третия енергиен пакет, при одобрението на които могат да бъдат спазени антимонополните закони на ЕС и интересите на инвеститорите в Южен поток едновременно.

Конопляник обяви тази инициатива на конференция в Брюксел за газовите аспекти на енергийния диалог между Русия и ЕС.

Той предлага в Третия енергиен пакет да има отделен член, предвиждащ възможността още в етапа на проектиране на големи трансгранични тръбопроводи да се прави "абонамент" за тяхната мощност от страна на основните потребители на газ на базата на дългосрочни договори. Предлага се да има и глоби в случай на неизкупуване на заявените количества.

Така страните или компаниите ще имат гарантирани обеми газ, а компанията-оператор, осигуряваща строежа на тръбопровода и подаването на гориво по него, ще може да защити инвестициите си, без да строи губещи мощности и формирайки дългосрочна и икономически обоснована тарифа за доставянето на газа за своите клиенти.

Така ще могат да бъдат избегнати сегашните изключения от правилата на Третия енергиен пакет, които трябва да се съгласуват с безброй чиновници на Европейската комисия и страните членки на ЕС.

На първо време се планира нормата да се разпростре към бъдещи газопроводни проекти, сред които от Иран и Ирак за Европа, но и Газпром може да има полза във вид на гаранции за възвръщаемост на дългосрочните инвестиции в строеж на тръбопроводи, както и да бъдат съхранени интересите на европейските акционери в Южен поток.

Конопляник отбелязва, че засега европейските регулатори са против такава норма, но според него тя се одобрява от представители на ЕК и на Газпром.

Той посочи, че сегашният принцип за разпределяне на мощностите на търгове сред конкурентни компании връзва ръцете на основния строител на тръбопроводите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Младеж, като те чета често ме напират въпроси към теб, но възпитанието ме спира! хахаха... Един обаче няма да прозвучи обидно: ти имаш ли 16 години?Какво общо видя между магистрала, която поръчва, плаща и после притежава държавата и газопровод, който е изцяло замислен, финансиран и ще се експлоатира от частни търговски дружества? Това все едно да ме убеждаваш, че заводите на Пежо трябва да пускат на конвеира си и аудита, когато германците си поискат... ???Проблемът на Европа знаеш ли какъв е? Че първо създаде, а после се напълни с некакви синтетични мозъци като теб! Затова и отива право у нищото!Напоследък все по-често ми се налага да чувам от екрана или по радиото напителни, просветителски лекции на европейски теми от безполови млади хора, очевидно загубили пълна връзка с реалния свят!!!Точно така е изглеждала и Мария Антоанета в дните преди да й отрежат главата! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
mick
преди 9 години
Хем сърби. хем боли. ЕС не си знаят/знаем интереса. Щото ако го знаеха/знаехме, щяха/щяхме да си построят/построим сами газопровод и да канят/каним който си поискат/поиска да ползва тръбата. Да ама не. Друго си е да чакаш някой да ти свърши работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Европа приема газопроводите, като пътищата и далекопроводите! Това че частна компания строи например магистрала не и дава право да казва кой може да ползва тази магистрала! Единственото и право е да взима предварително договорени такси за ползване на тази магистрала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Ми що не го прилагат това законодателство и върху Северен поток?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Хахаха... тарикатска работе - вие го постройте газопроводчето, пък ние после ще видим кой ще пуска газ по него... хаха! Дали пък ще намерят "децата на дъгата" такъв ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Тц, точно обратното Русия иска да построи газопровод на територията на ЕС, където се прилага европейското законодателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Нещо не си съвсем в час.Европа иска по който и да било построен на територията на ЕС тръбопровод да тече газ от който и да било източник като се плащат само транзитни разходи.Европа не иска да бъде изнудвана и източвана от Русия, както това се случва в някои източноевропейски страни с русофилски лобита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
mick
преди 9 години
Значи Европа иска, някой друг да и построи газопровод и после по него наготово да тече всякакъв газ? Интересно разбиране. Като иска Европа газопровод - ами да си го построи. Да ама не. Искат наготово да използват. Просто се поставете на мястото на Русия за малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
mick
преди 9 години
Който не харесва тая газ да купува от друго място. Или проблемът е, че трябва да се плаща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
Газпром вече почна да пише законодателството на ЕС! Доста нахално и нагло :(Да им гарантираме, че ще им изкупуване газта 20 години напред и ако не го направим, да плащаме глоби :) Дано не успеят да купят достатъчно политици в ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още