IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: "Южен поток" няма да бъде спиран

Като член на ЕС България трябва да защитава националните си интереси, а не да се съгласява с всички, убеден е енергийният министър

16:52 | 24.04.14 г. 7
<p>
	Пламен Орешарски (вляво) и Драгомир Стойнев при първата заварка на &quot;Южен поток&quot; в България. Снимка: <em>БТА</em></p>

Пламен Орешарски (вляво) и Драгомир Стойнев при първата заварка на "Южен поток" в България. Снимка: БТА

Изграждането на газопровода „Южен поток“ няма да бъде спряно, уверен е българският енергиен министър Драгомир Стойнев, цитиран от БТА. Днес той се срещна с комисаря по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер и обсъди ситуацията около проекта и процедурата за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества.

Стойнев коментира, че Йотингер е бил подведен от представители на българската опозиция, чиято цел е да бъде спряно изграждането на газопровода. По негови думи енергийният комисар е бил информиран, че приемащият терминал на сушата ще бъде изграден на над 20 километра навътре в сушата. В действителност обаче това ще стане на около 2 километра и „това е огромна разлика“.

Припомняме, че в Народното събрание на първо четене беше одобрен проект за промени в Закона за енергетиката, който дава определение на морските газопроводи. Според текстовете тръбите, идващи от трети страни, и приемащите съоръжения не бива да се смята, че се намират на територия на ЕС. Подобна е логиката и с газопроводите, идващи от Африка, коментираха вносителите – депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков.

По логиката на тази промяна българските териториални води и до два километра от сушата не са територия на ЕС, макар и страната ни да е член на общността, заявиха от своя страна от опозицията.

Драгомир Стойнев повтори отново, че „Южен поток“ е важен не само за България, но и за доставките на газ за Европа. До този момент обаче изявленията от ЕК са, че проектът не е приоритетен и разговори за развитието му ще бъдат в „контекста на отношенията между Русия и ЕС“. С други думи това означава, че евентуално затягане на санкциите срещу Москва, може да засегне и изграждането на газопровода.

Всъщност Брюксел критикува самия проект в три точки – невъзможност за включване на трети страни, собствеността на тръбите (51% е на „Газпром“, който е и доставчик на суровината по мрежата) и определянето на тарифите за пренос. По всички тези точки „Южен поток“ нарушава записаното в Третия либерализационен пакет.

Стойнев обаче коментира, че споразумението между Българския енергиен холдинг и „Газпром“ например дава възможност за достъп на трети страни до тръбите. Това обаче е технически невъзможно в морската част на газопровода и не може да се определи като нарушение на правилата.

„Желанието ни е през 2015 година да имаме пълна либерализация на енергийния пазар“, заяви още Стойнев пред български журналисти в Брюксел. Той отчете, че според препоръките на ЕК от миналата година нашата страна е предприела стъпки за освобождаване на пазара – намалени са таксите за износ на енергия и за студения резерв, отделени са Енергийният системен оператор и Националната електрическа компания.

Тази година ще имаме балансиран пазар и енергийна борса, но догодина трудно ще либерализираме пазара при наличието на дългосрочни договори, посочи още енергийният министър. По неговите думи договорите с централите от комплекса "Марица" изцяло изкривяват пазара.

Този въпрос е бил засегнат при срещата на Драгомир Стойнев с комисаря по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуня, която също се проведе днес. По неговите думи досега ЕК не е била информирана за този проблем.

Изходът е заедно с ЕК да намерим решение на този проблем, посочи Стойнев. Според него предстоящите избори не са „за“ или „против“ Европа, каквито са били коментарите на опозицията. „Аз казвам, че те са „за“ България, или България отново да стане членка която казва само „да, да, да“ и да се съобразява с всичко. Искаме да гоним националните си интереси, защото да бъдеш член на ЕС не означава само да казваш на всичко „да“, допълни още той.

Междувременно говорителят на Гюнтер Йотингер Сабине Бергер коменитра, че срещата между комисаря и Драгомир Стойнев е само първата от поредица технически срещи по посочените проблеми в енергетиката ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
trendline
преди 10 години
Е аз пък не съм му фен, но наистина му прави чест че говори и за интересите на България. То да се опънеш на Еврокомисията си е мъжка постъпка. Що никой не каже нещо за Виктор Орбан.Унгарците си го преизбират и никой не може да го спре.Едно от нещата които направи е яки правила за западните търговски вериги.Чакам от третия пол да почнат да слагат минуси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Ади
преди 10 години
Аз съм голяма фенка на Стойнев.Много свестно момче, виждам го като бъдещ министър-председател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
abdul
преди 10 години
ама аз дори не харесвам герб. Само бойко ми е симпатичен. Нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Става интересно!Не мога да не се съглася, че прекалено много "Да" сме казали заради идеята, да пътуваме свободно!Колкото да, толкова емигранти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
Internet
преди 10 години
Абе, момче герабджийче с ник АбдулБегай за 10 лв надник и си мълчи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
abdul
преди 10 години
Сигурно искаш да кажеш 100лайнев. Аз не разбирам само що се тормози с тоя пост..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
xkm
преди 10 години
Аз подкрепям достойното поведение на министър Стойнев .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още