fallback

ДПС получи последния мандат за Европейския парламент

ГЕРБ ще има 6 представители, БСП и ДПС - по 4, България без цензура - 2, а Реформаторският блок - 1

20:24 | 28.05.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ДПС получава последния мандат за Европейския парламент (ЕП), стана ясно от обявените от Централната избирателна комисия (ЦИК) окончателни данни, предава Dnes.bg. Разместване в листите заради преференциалния вот има при БСП и Реформаторския блок.

Политическа партия ГЕРБ събира 680 838 гласа, които съответстват на 30,4% от общия вот. Партията на Бойко Борисов ще има 6 представители в ЕП. Това ще бъдат първите шестима в листата на партията - Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Габриел, Владимир Уручев, Ева Паунова и Емил Радев.

„Коалиция за България" е с втори резултат и 424 037 гласа, равняващи се на 18,93 на сто и на 4 мандата в новия ЕП. Листата на БСП се пренарежда. Първи ще бъде Момчил Неков, втори е лидерът на БСП Сергей Станишев, следвани от Илияна Йотова и Георги Пирински.

Трети е резултатът на политическа партия „Движение за права и свободи”, която има 386 725 гласа, или 17,27 на сто от гласувалите. ДПС също получава 4 мандата в ЕП. Първите четирима в листата на ДПС са Филиз Хюсменова, Делян Пеевски, Неджми Али и Илхан Кючюк. По време на пресконференцията след края на изборния ден Делян Пеевски съобщи, че преотстъпва мястото си на петата в листата - министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Коалиция „България без цензура”-ВМРО-ЗНС-Гергьовден е получила 238 629 гласа, или 10,66%. Движението ще изпрати двама представители в бъдещия ЕП. Това са Николай Бареков и Ангел Джамбазки.

Коалиция „Реформаторски блок“ има 144 532 гласа - 6,45 на сто и ще изпрати един евродепутат в ЕП. Това ще бъде Светослав Малинов – вторият в листата на „Реформаторския блок“ с малко над 139 хил. гласа при по-малко от 20 хил. за Меглена Кунева. 

36,15% е била избирателната активност в изборния ден, съобщи по време на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Така право на глас са упражнили 2 361 943 души при общо 6 533 828 граждани с право да упражнят своя вот.

ЦИК обаче има още два дни, за да определи поименно членовете на ЕП от България. От комисията заявиха, че повторение на вота за партия и преференциално гласуване има при всички листи. Така например 2154 преференции има номер 1 в листата на „Българската левица", която е първа в бюлетината.

Резултатите бяха обявени на фона на провеждащия се в момента в София протест с искане за оставка на действащото правителство. Протестното шествие тръгна от Министерски съвет и се движи към сградата на Народното събрание по бул. „Цар Освободител”. Движението е блокирано от видимо 300 протестиращи, предава агенция „Фокус“, а полицейското присъствие е засилено.

Освен това днес се разисква вотът на недоверие към правителството на Пламен Орешарски за провал в сферата на енергетиката, внесен от ГЕРБ. Гласуването обаче ще се случи в петък. Днешният ден премина и в спорове между народните представители за това кое правителство се е провалило при провеждането на политиката си в сектор енергетика.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:30 | 12.09.22 г.
fallback