IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК санкционира "Софийска вода" заради лихвите по служебни отчети

Концесионерът на столичното ВиК дружество трябва да плати 4,8 млн. лева заради нарушението

16:10 | 29.05.14 г.
КЗК санкционира "Софийска вода" заради лихвите по служебни отчети

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция от 4,8 млн. лева на „Софийска вода“ заради нарушенията във връзка с начисляване на лихви по служебно отчетени показания на водомерите.

Припомняме, че на 24 март от комисията постановиха, че дружеството злоупотребява с господстващо положение в случаите, когато налага лихви за неплатени сметки, но при прогнозното отчитане на използваната услуга. Тогава регулаторът даде 30-дневен срок на „Софийска вода“ да се запознае с констатацията и да даде своето обяснение по казуса.

КЗК се самосезира за проверката, след като въпросът беше повдигнат от омбудсмана на Републиката Константин Пенчев.

Анализът показа, че съгласно Общите условия на „Софийска вода“ потребителите плащат за ползваните от тях ВиК-услуги всеки месец, но реалното отчитане на потребената вода се извършва веднъж на три месеца. В останалите две сметки се начислява прогнозно количество вода на базата на досегашното потребление.

При просрочване на задълженията от страна на потребителите се налагат лихви, а в този случай, след реалния отчет на водомера, може да се окаже, че клиентът не дължи нищо на „Софийска вода“.

„Това поведение на ответното дружество директно уврежда интересите на потребителите, доколкото задълженията за заплащане за първите два отчетни месеца не са установени по размер, а задължението за обезщетение за забава предполага точно изчислена стойност на реално използваната услуга“, постановява още регулаторът.

Решението за налагането на санкцията може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Ще се запознаем с решението и ще го обжалваме в предвидения от закона срок, заявиха от „Софийска вода“ след разпространение на съобщението на КЗК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още