IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК: Лихви по прогнозни сметки за вода са злоупотреба с господстващо положение*

Регулаторът се произнесе по жалба на омбудсмана Константин Пенчев срещу "Софийска вода"

11:20 | 24.03.14 г.
КЗК: Лихви по прогнозни сметки за вода са злоупотреба с господстващо положение*

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) определи като злоупотреба с господстващо положение начисляването на лихвите за забавено плащане на прогнозните фактури за доставката на питейна вода и другите услуги, предоставяни от „Софийска вода“ .

Това  поведение засяга интересите на потребителите и представлява налагане на нелоялно търговско условие по смисъла на Закона за защита на конкуренцията, гласи съобщение на регулатора.

Определението не подлежи на обжалване, съобщават от КЗК и допълват, че в 30 дневен срок страните по този казус имат право да предоставят писмени възражения.

Припомняме, че КЗК беше сезирана по случая в края на 2013 година от омбудсмана Константин Пенчев.

В определението си по казуса регулаторът е записал, че съгласно Общите условия на „Софийска вода“ потребителите ежемесечно заплащат ползваните от тях ВиК услуги, но отчитането на действително изразходваното количество вода се извършва веднъж на три месеца. През другите два месеца ВиК дружеството определя прогнозно количество потребена вода на базата на средния месечен разход на домакинството.

В същото време в Общите условия е записано още, че при неизпълнение на парично задължение длъжникът дължи обезщетение в размер на законната лихва от деня на забавата, е показал още анализът на КЗК.

По този начин ВиК операторът начислява лихви за забава и върху фактурирани прогнозни количества вода, а не само върху стойността на реално потребена вода, която се изчислява веднъж на тримесечие след действителен отчет на водомерите.

Това поведение на ответното дружество директно уврежда интересите на потребителите, доколкото задълженията за заплащане за първите два отчетни месеца не са установени по размер, а задължението за обезщетение за забава предполага точно изчислена стойност на реално използваната услуга.

В отговор на определението на Комисията за защита на конкуренцията от “Софийска вода“ посочват, че стриктно спазват изискванията на наредбата за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на ВиК услуги.

Общите условия на дружеството са изготвени в съответствие с посочения нормативен акт и са одобрени от компетентния орган – Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Дружеството прилага разпоредбите на посочените документи точно и в съответствие с техните разпоредби, включително и по отношение начисляването на лихви за забава при просрочие на плащания от страна на потребителите, пише в становището, изпратено до медиите.

В миналото дружеството е санкционирано от Националната агенция по приходите именно заради неначисляването на лихви за забава върху просрочени сметки, независимo дали същите са формирани по прогнозно потребление или при изравнителен отчет, пише още в позицията.
 
След получаването на Определение на КЗК, дружеството в посочения от Комисията 30-дневен срок ще се запознае с мотивите, изложени в него и ще предприеме последващи процедурни действия, съгласно предвиденото в закона.

* Допълнена със становището на “Софийска вода“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още