IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът иска антимонополната комисия да провери "Софийска вода"

Константин Пенчев е уведомил и НАП за пропуски в касовите бележки на дружеството

22:09 | 04.12.13 г.
Омбудсманът иска антимонополната комисия да провери "Софийска вода"

Омбудсманът Константин Пенчев е поискал от Комисията за защита на конкуренцията за провери дали е спазена забраната за злоупотреба с господстващо или монополно положение от страна на "Софийска вода", съобщават от кабинета на омбудсмана.

Според Пенчев правото на клиентите на дружеството на защита на икономическите им интереси е нарушено по отношение на вмененото на потребителите задължение да заплащат лихви върху прогнозно определени количества потребена вода, без отчет на средство за търговско измерване.

Омбудсманът е извършил проверка, а от дружеството са се защитили, като са се позовали на Наредбата за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи. В нея е заложено, че потребителят дължи на ВиК оператора обезщетение в размер на законната лихва в случай, че клиентът не е платил в срок ползваната услуга.

Същевременно Пенчев е поискал и от Националната агенция за приходите (НАП) да проверят “Софийска вода” заради пропуск в касовите бележки – там не се посочва информация за количеството използвана вода, за периода, за който е начислено задължението, и за номера на фактурата, по която е извършено плащането. 

Според омбудсмана дружеството, неспазвайки нормативните изисквания за съдържанието на фискалната касова бележка, нарушава правото на информация на абонатите си и прегражда пътя им на защита при евентуално възникване на спор за неплатени задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още