fallback

Куюмджиев: ЕС иска "да смаже Русия" чрез "Южен поток"

Проблемите около газопровода са инспирирани от опозицията, категоричен беше "червеният" депутат

08:35 | 04.06.14 г. 11

Причината за спънките, които Европейският съюз поставя пред „Южен поток”, е желанието на общността „да смаже Русия в геополитически план”, обясни в сутрешния блок на „Нова телевизия” червеният депутат Явор Куюмджиев.

Според него от наказателната процедура за страната ни заради газопровода санкции няма да има, защото правителството ще обясни подробностите по проекта и ЕК ще види, че няма проблеми с европейското законодателство по него.

Куюмджиев повтори и тезата на управляващите, че проблемите около „Южен поток” са всъщност инспирирани от опозицията - от ГЕРБ и от Реформаторския блок. „Това е атака от Брюксел и тя е факт заради Реформаторския блок. Всяко писмо на г-н Йотингер започваше с „беше ни донесено, че ..”, а после следваха неясни щрихи”, обясни депутатът.

Несериозно е да се твърди, че експертите от Европейската комисия се поддават на някакви внушения, категоричен беше от своя страна депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски, който също участваше в дискусията. Според него е прецедент в историята на България и на ЕС да се започва наказателна процедура още преди да е прието законодателство – промените в Закона за енергетиката са между първо и второ четене, добави той. 

Куюмджиев обаче припомни, че по отношение на законодателството процедурата не е наказателна, а т.нар. „пилотна”, т.е Брюксел само е изискал информация по казуса. За червения депутат „Южен поток” е без алтернатива за диверсификация и сигурност на газовите доставки за страната. Ивайло Московски обаче коментира, че компаниите, които правят проучвания в блока „Хан Аспарух” , са съобщили за добри перспективи за добив на газ в шелфа.

По време на разговора беше коментирана и новината от вчера за спирането на парите по ОП „Регионално развитие”. Явор Куюмджиев обясни, че блокирането е заради проекти в Бургас, „а там средствата се усвояваха по време на ГЕРБ”. „Не си позволявам да подозирам ЕК в такова двуличие”, допълни той по отношение на тезата, че средствата се блокират заради проблемите около „Южен поток”.

България трябва да се научи как се работи в ЕС – имаме един глас в ЕС и можем да блокираме всяко негово решение с него, заяви категорично още Явор Куюмджиев. Той допълни, че страната ни трябва да остане в ЕС и не са ни канили в Евразийския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
fallback