IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска да забавим работата по "Южен поток"

В Брюксел действали бързо с наказателната процедура, защото работата по проекта може да започне всеки момент

17:28 | 03.06.14 г. 3
ЕК иска да забавим работата по "Южен поток"

Европейската комисия (ЕК) иска да забавим изпълнението на „Южен поток”, стана ясно по време на традиционния обеден брифинг в Брюксел. По думите на говорителя на комисаря по въпросите на конкуренцията Хоаким Алмуния - Антоан Коломбани, това е записано и в писмото, изпратено до българските власти по случая.

Той увери, че ЕК следи развитието на проекта и в другите пет страни от ЕС, през които ще минават тръбите – Унгария, Италия, Словения, Австрия и Гърция. „Ще предприемем съответните мерки, ако се наложи”, допълни той.

Припомняме, че вчера ЕК изпрати писмо с искане за пълната информация за развитието на проекта „Южен поток” у нас. Това писмо е първата стъпка от наказателната процедура срещу България, започната заради газопровода.

Действахме спешно, защото работата по проекта ще започне всеки момент, уточни говорителят на комисаря по въпросите на конкуренцията. Коломбани обясни, че според опасенията на ЕК България не е спазила изискванията за прозрачна процедура при обществената поръчка за избор на изпълнител, „каквито са очакванията за такива случаи”.

Трябва да се спазват принципите на равен достъп на всички, прозрачност и липса на дискриминация при подобни проекти, допълни още говорителят на комисаря по защита на конкуренцията.

Коломбани допълни още, че обява за избор на изпълнител не е била публикувана в Официалния вестник на ЕС, което е в разрез с европейските правила за обществените поръчки.

„Не блокираме „Южен поток”, но искаме проектът да е в съзвучие с европейското законодателство”, категорична беше и говорителят на европейския комисар по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер – Сабине Бергер. Тя допълни, че ЕК е предложила суспендиране на проекта, докато той не изпълни изискванията в европейското законодателство.

Споразуменията, подписани от страните членки на ЕС, не са в съзвучие със законите на ЕС, припомни още тя и допълни, че от началото на годината започнаха разговори в работната група, която търси решение на казуса. В нея участват представители на ЕС и Русия и досега е имала две срещи на техническо ниво.

Темата за "Южен поток" може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Коломбани допълни още, че обява за избор на изпълнител не е била публикувана в Официалния вестник на ЕС, което е в разрез с европейските правила за обществените поръчки."Тия хора заради ЛИЧНИЯ си интерес ще ни закопаят. Кой ще им плаща зулумите? Със сигурност няма да са тези които ще се обогатят от проекта! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Dimat
преди 9 години
Ами,да я забавим,като спрем Северен поток.Кратко,ясно и най-важното,ефективно.Ама,нещо,нищо не се говори по такъв вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
"Трябва да се спазват принципите на равен достъп на всички, прозрачност и липса на дискриминация при подобни проекти, допълни още говорителят на комисаря по защита на конкуренцията."За каква конкуренция говорят тези от ЕС !??? Та те не са ли наясно, как правят бизнес ***!? :))) Боже,...... та изпълнителите са определени далеееееееч преди миналогодишния преврат! :))) Ето, затова има опасения относно поведението на БГ у съюзниците ни. Тази клика, се кланя само на тези, които не изискват от нея, да спазва правила във собствената си страна. И тъй като на Русия и е все тая кой и как управлява у нас, /стига да са защитени нейните интереси, в което няма нищо нередно/ има голяма вероятност *** да залитнат към нея. Те не искат и не търсят пазарна икономика! Не търпят конкуренция! Не разбират що е това демокрация! Тези хора са феодали. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още