IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Процедурите за строителството на „Южен поток” са проведени непрозрачно

Брюксел настоява спорните въпроси по газопровода да се изяснят, преди да е започнало строителството, заяви Шантал Хюз

09:07 | 03.06.14 г.
ЕК: Процедурите за строителството на „Южен поток” са проведени непрозрачно

Процедурите за строителството на „Южен поток” са проведени непрозрачно. Това стана ясно от коментар на Шантал Хюз, говорител на еврокомисаря за единния пазар и услугите Мишел Барние, пред БНР.

Вчера стана ясно, че Европейската комисия е изпратила официално писмо до България, в което настоява за спирането на проекта за газопровода "Южен поток". Писмото е първа фаза от наказателна процедура.

Припомняме, че преди дни председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу информира премиера Пламен Орешарски, че Брюксел ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”. Барозу посочи, че някои от споразуменията противоречат на европейските правила. ЕК започна и специална процедура срещу страната ни за уточняване на казуса.

Сега от коментара на Шантал Хюз става ясно, че е открит проблем при възлагането на обществени поръчки.

„Това е първият етап от наказателна процедура. Тя действително може накрая да ни отведе до Европейския съд, но ние винаги опитваме да разрешим проблема със съответната страна, преди да стигнем толкова далеч. Засега искаме повече информация”, каза говорителят.

Брюксел засега настоява българските власти да прекратят проекта, докато се водят дискусиите и се постигне пълното му съответствие с европейското законодателство.

На въпрос дали ЕК очаква действително спиране на проекта, при положение, че са сключени договори, Шантал Хюз отговори: „Договорите може да са сключени, но реалната работа по строителството още не е започнала”.

„Информацията, с която разполагаме към момента, предполага, че са налице нарушения на правилата за обществените поръчки. Затова започваме тази наказателна процедура”, заяви тя.

Освен това тук има елемент на спешност, тъй като строителството може да започне всеки момент, а ЕК държи да реагира, преди да се стигне дотам.

На въпрос какви са проблемите с търговете, Хюз посочва:

„Имаме две основни тревоги. Първо, на дружеството „Южен поток България” е възложено да проектира, да финансира, да строи и да управлява газопровода, без съответните прозрачни и конкурентни процедури. Европейските договори предвиждат прозрачност, недискриминация и равни възможности.

Вторият проблем – създават се условия, когато „Южен поток България” наема подизпълнители, определени фирми, най-вече от Русия и България, те да се ползват с преференции, вместо поръчката да се обяви в официалния вестник на ЕС”, допълва Хюз и припомня, че това също противоречи на правилата за недискриминация и равни условия.

Ще изискваме и останалите страни по трасето да се съобразят с европейското законодателство, допълва говорителят.

В отговор вчера от икономическото министерство публикуваха следната позиция:

"Очакваме  официалното уведомително писмо от Европейската комисия, в което са представени въпросите, по които ЕК изисква коментари и ще спазим поставения в него срок за отговор.

Процесът  на избор на изпълнител на поръчката за проектиране, доставка на материали, изграждане, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на българския участък от газопровода "Южен поток", която се визира в изявлението на ЕК, е следвал законосъобразни процедури, които имат свои аргументи в българската и европейската правна рамка. Пълна информация по тях ще бъде предоставена на ЕК".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още