fallback

ГЕРБ и БСП пожелаха избори в края на септември

Със задължителното гласуване цената на един глас ще падне, смята зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова

23:05 | 06.06.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За предсрочни парламентарни избори в края на септември се обявиха депутатите на БСП Мая Манолова и на ГЕРБ Цецка Цачева в предаването “Панорама” на БНТ. Според тях би било добре, ако има избори скоро, но трябвало да се оставят хората да си починат през лятото.

Искра Михайлова от ДПС коментира, че краят на ноември или началото на декември е подходящото време за предсрочен вот, тъй като времето до тогава би позволило осъществяването на плавен преход, създаващ условия да се изпълнят задачите на парламента.

„В политиката няма вечни партньорства, вечни романси. Появата на трети партньор, макар и за пиене на кафе, винаги обтяга отношенията“. По този начин  зам.-председателят на парламента и член на БСП Мая Манолова коментира кризата в отношенията между БСП и ДПС.

„Имахме ясна цел – да спрем рекета върху бизнеса и социалното замразяване. Мисля, че го постигнахме, а това стои като цел пред нашата партия и занапред. Всеки трябва да си извади поуките от това партньорство и в бъдеще трябва да има повече искреност и повече яснота за гражданите“, заяви още Манолова.

Според нея една от основните причини за влошаването на отношенията между двете партии е "прекалено критичния тон към другия, вместо всеки да погледне себе си". В последните дни се е оказало, че не правителството е проблем за БСП, а по-скоро проблем за правителството са и двете подкрепящи го партии, посочи зам.-председателят на Народното събрание. 

По думите ѝ обаче приказките за прекалено напрежение между БСП и ДПС са доста преувеличени. „Между нас продължава да съществува взаимно уважение“.

В разговора Манолова не разкри дали лидерът на БСП Сергей Станишев ще бъде номиниран за еврокомисар, но заяви, че той "има европейско бъдеще". Подобна теза изразяваха през седмицата и други представители на БСП. Самата Манолова изрази същата теза и при друга своя проява. „Сергей Станишев е политикът в България, който има най-много възможности пред себе си. Той е политик от международен мащаб. Той има европейско бъдеще, но избира да остане и да участва в решаването на проблемите на БСП", каза Манолова в сряда в сутрешния блок на bTV.

„Предлагам на широката публика да не се тревожи за нашия лидер. Изборните ни резултати показват, че не въодушевяваме нашите избиратели, но не е коректно цялата вина за това да се прехвърля върху Сергей Станишев“, заяви Манолова.

Тя добави още, че подкрепя идеята на Станишев за въвеждане на задължително гласуване. „Не съм привърженик на идеята заменим платената любов със задължителната любов. Дебатът за задължителното гласуване в нашата партия е започнал. Ще вземем решение във вторник. Не мисля обаче, че това е лекарството за липсата на доверие в политиците“, коментира още Манолова.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
fallback