IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Реваншизмът на политиците трябва да спре

Страната отива към предсрочни избори през есента, заяви президентът

14:00 | 08.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	28-и май 2013 г.: Пламен Орешарски <em>(вляво)</em> представя проектокабинета си на президента Росен Плевнелиев. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

28-и май 2013 г.: Пламен Орешарски (вляво) представя проектокабинета си на президента Росен Плевнелиев. Снимка: архив Ройтерс

Необходимо е да спре реваншизмът на политиците, защото народът очаква отговори и решения на важни национални въпроси, заяви пред журналисти в Казанлък президентът Росен Плевнелиев. 

„Ясно е, че страната отива на предсрочни избори през есента. Не е важна датата, а кой, кога и какво има да свърши“, добави президентът. По думите му още е рано да се коментира служебен кабинет, тъй като това не е самоцел и е рано е да се раздават постове.

Искането за предсрочни избори бе изказано от ДПС през миналата седмица. Лидерът на движението Лютви Местан заяви, че анализът на резултатите от евровота показва, че правителството не може да изпълни мандата си. При това той предложи три варианта за избори – до края на година, догодина по това време и избори “2 в 1” заедно с местните. По думите на Местан първият вариант е най-добър за ДПС. 

Ден по-късно официално в дебата се включи и мандатоносителят БСП. „Изборите не бива да бъдат протакани, при условие, че няма подкрепа за по-цялостна политика, необходима за страната“, заяви лидерът на партията Сергей Станишев. Той обяви готовност за обсъждане на конкретни дати и ролята на бъдещото служебно правителство в политически консултации. Лидерът на БСП каза, че не е добро решение нито избори незабавно, нито да се отлагат с една година, а в отговор на въпрос уточни, че не е добре и те да са напролет.

Днес Плевнелиев уточни, че е време всеки политик да говори - „това се отнася за всички - за министър-председателя, за президента, за политиците, защото нацията очаква от нас решения".

Той поясни още, че има добра комуникация с лидерите на парламентарно-представените сили и е провел разговори и с Борисов, Местан и Станишев.

Изваждането на етническата карта президентът определи като поредното дъно на политическия елит и дребен реваншизъм.

По думите му страната остава в парламентарна и политическа криза, но също и в демографска и икономическа. "И ако политическият елит не постигне съгласие за реформите в сферата на здравеопазването, енергетиката, администрацията, спрените еврофондове и лошия имидж на държавата, ще се завърти тежка криза", смята президентът.

Според него в момента национално съгласие за провеждането на референдум (за промяна на начина на гласуване и вероятно въвеждаше на задължително гласуване, б. ред.) и призова да не се правят тънки политически сметки по този въпрос, тъй като пряката демокрация означава и народно допитване. „Питайте го този народ кога и как да се промени Конституцията“, призова Росен Плевнелиев, цитиран от БТА. Според президента, освен да се въведе задължителното  гласуване, трябва да се отговори и на въпроса как ще се даде възможност на българите в чужбина да гласуват.

Трябва ли да се въведе задължително гласуване?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 947 гласа

Той не отговори на въпроса дали има вариант за бъдещо управление между ГЕРБ и БСП по германски модел. Припомняме, че в момента Германия се управлява от голяма коалиция между християндемократи и социалдемократи. 

"Голямата коалиция в Германия се случи не само защото трябваше да се излезе от кризата, но и затова защото лидерите в Германия години наред си говорят, имат споделени ценности, докато тук се даваме на прокурори и от високата трибуна на парламента казваме кой никога няма да бъде допуснат повече във властта", коментира Плевнелиев.

Същевременно държавният глава отказа коментар за бъдещия еврокомисар на България, защото решението по този въпрос не зависи от него.

Президентът е гост на 111-ия Празник на розата в Казанлък.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всичко за правителствената криза четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още