IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК иска замразяване на минималните осигурителни прагове догодина

Увеличението им води до закриване на работни места и ниски доходи, смятат от бизнес организацията

16:16 | 09.06.14 г.
БСК иска замразяване на минималните осигурителни прагове догодина

Българската стопанска камара настоява за „замразяване“ на минималните осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности и професии за 2015 г., а в секторите, в които има сериозни икономически предизвикателства - дори за намаляване на минималните прагове. Това съобщават от Българската стопанска камара (БСК) по повод започналата процедура за договаряне на минималните осигурителни доходи.

Позицията на БСК за минималните прагове остава непроменена от предишни години. От работодателската организация се аргументират с това, че договарянето на МОД има негативно влияние върху заетостта, особено на нискоквалифицираните работници. Наред с това притиска правителството да увеличава минималната работна заплата, което също се отразява негативно на пазара на труда.

БСК заявяват, че заради усложнената икономическата ситуация вследствие на кризата договарянето на МОД е довело до закриване на работни места и намаляване на устойчивите работни места. От Камарата изтъкват, че въведеният механизъм на договаряне води до „затваряне“ на ножицата в заплащането на нискоквалифицираните и висококвалифицираните служители.

Бизнесът смята, че при договарянето на минимални прагове следва да се отчитат процесите на дефлация за 2013 г., продължаващи и през 2014 г., както и влошаването на показателите за производителността на труда, която изостава от ръста на работните заплати.

Работодателите напомнят и препоръката на ЕК отпреди дни, че минималните прагове за плащане на социалноосигурителните вноски биха могли да попречат на нискоквалифицираните хора да участват пълноценно в националната икономика. ЕК препоръчва нови анализи и подходящи политически действия за минималните прагове.

Припомняме, че работодателите настояват да се приеме методика за определянето на минималните осигурителни прагове. От БТПП не са против договарянето на минималния осигурителен доход по браншове, но това да става на базата на въведена методика, която да включва производителността на труда, приноса в брутния вътрешен продукт (БВП), планираната инфлация и т. н. Липсата на подобна методика води до изкривявания, смятат от търговско-промишлената палата.

Според вицепрезидента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов минималните осигурителни прагове са се превърнали в „законна система за укриване на данъци“. Идеята на минималните прагове е работодателите да свикнат да осигуряват служителите си върху истинските доходи, а не да ги укриват и да плащат на минимума, смята Манолов.

По думите му работодателят е длъжен да осигурява работниците си върху действителните им трудови възнаграждения, но не под определения минимален праг за съответната икономическа дейност. Според него праговете ще отпаднат от само себе си, ако укриването на осигурителен доход стане престъпление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още