IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветлин Йовчев: Държавата няма да е разграден двор

Правителството ще изпълнява максимално отговорно задълженията си в следващите дни, заяви вътрешният министър

14:11 | 11.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цветлин Йовчев: Държавата няма да е разграден двор

В следващите дни правителството трябва да продължи да изпълнява максимално отговорно задълженията си. Нашите задължения приключват тогава, когато следващите министри от служебния кабинет встъпят в длъжност. Дотогава държавата няма да е разграден двор. Това каза след заседанието на МС вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Той посочи, че  при всички положения ще остане недовършена работа, а сегашната ситуация ще се отрази негативно на администрацията. В момента МВР обаче е в добра кондиция, каза той.

На въпрос докъде ще доведе сегашната политическа криза Йовчев отговори, че най-рано след няколко дни може да се прави анализ. Нека да изчакаме Консултативния съвет към президента, предложи Йовчев по повод свиканото от Росен Плевнелиев заседание.

Въпроса дали ветото на президента върху Закона за МВР ще бъде преодоляно, той препрати към парламента. „В такава сложна политическа ситуация не трябва да се внася нестабилност в системата“, смята министърът.

Той отказа да коментира мотивите за ветото. Въпреки това оспори тезата на държавния глава, който настоява да не бъде отнето правомощието му да назначава главния секретар на МВР. Според президента така той ще бъде лишен от механизъм да възпира назначаването на неподходящи фигури на висшата професионална длъжност.

Йовчев обаче припомни, че преди години МВР беше военизирана структура и указите за генералски длъжности са били разписвани от президента, но в момента министерството вече е девоенизирано.

Защо да не оставим президентът да назначава в сферата на културата или шефа на „Пирогов“, попита вътрешният министър. „Не може да има правомощия, без  да има отговорност“ смята той.

Развитието на правителствената криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още