IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът ще гласува вота на недоверие към кабинета "Орешарски"

Партиите, искащи оставка на правителството, не разполагат с нужните 121 гласа

08:51 | 13.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Парламентът ще гласува вота на недоверие към кабинета "Орешарски"

Ако Народното събрание успее да събере кворум, депутатите трябва да гласуват петия вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски", внесен от ГЕРБ. Гласуването този път ще бъде заради провала в областта на финансовата политика. Първите четири неуспешни искания за оставка на Министерския съвет бяха по темите регионалното развитие, инвестиционното проектиране, сигурност и енергетиката.

За да бъде свалено правителството, са нужни 121 гласа. ГЕРБ и Атака, които заявиха, че искат оставка и избори възможно най-скоро, не разполагат с толкова гласове.

Управляващите от своя страна намекнаха, че ще подкрепят отново кабинета. Във вторник преди пленума на БСП лидерът на социалистите Сергей Станишев призова премиера Пламен Орешарски да подаде оставка веднага, след като вотът бъде преодолян. Дали това ще се случи, предстои да видим. Станишев посочи като най-добър вариант за държавата избори възможно най-скоро – в края на юли.

Според приетата програма на депутатите днес те трябва да изслушат премиера Орешарски и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по темата "Южен поток".

В четвъртък изненадващо председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви, че Орешарски не е разбран правилно и проектът не е спиран. Миков намекна, че е възможно след гласуването на вота на недоверие депутатите да продължат работа с обсъждане на решение за провеждане на референдум по изборните въпроси, поискан с гражданска подписка. С него вероятно ще се иска въвеждането на задължително гласуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още