IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите в държавните въгледобивни дружества ще се изплащат навреме

Проблемите с КТБ няма да се отразят и на здравните плащания

17:45 | 23.06.14 г.
Заплатите в държавните въгледобивни дружества ще се изплащат навреме

Няма да има проблем с изплащането на заплатите в двете държавни дружества "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица изток" 2 заради невъзможността Корпоративна търговска банка да прави разплащания до 21 юли.

Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток“ - едно от предприятията със сметки в банката, инженер Георги Златев, заяви, че няма да има проблеми с изплащането на заплатите. „Работниците от "Мини Марица-изток“ ще получат заплатите си за юни, въпреки че сметките им са в КТБ“, заяви Златев, цитиран от БНР.

По-рано днес президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска гаранция, че заплатите в държавните енергийни дружества ще бъдат платени въпреки ситуацията около Корпоративна търговска банка. Той посочи, че е важно да се намери надежден механизъм за разплащане на работните заплати, които са в тази банка.

Златев посочи, че работниците сами са започнали да си откриват нови сметки в други банки. Той уточни, че тези, които не са го направили, ще получат на 25-и юни заплатите си на ръка. „Останалите сметки на държавното въгледобивно дружество не са в КТБ“, коментира изпълнителният директор.

От Българския енергиен холдинг заявяват, че пари за заплати на миньорите и енергетиците ще има. От холдинга се позовават на постановлението, което задължава всички държавни дружества да разпределят парите си поне в четири банки.

Още в петък Министерството на икономиката и енергетиката съобщи, че за дружествата, за които отговаря, няма непосредствена заплаха от блокиране на дейността на текущите им финансови задължения към партньори и контрагенти. Изплащането на трудовите възнаграждения на служителите в системата на МИЕ и държавните дружества няма да бъде нарушено, заявиха от ведомството.

Проблемите с КТБ няма да се отразят и на здравните плащания, успокояват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Във връзка с възникналите проблеми с Корпоративна търговска банка (КТБ) от фонда декларират, че кризата с банката няма да рефлектира върху плащанията на дейността на договорните партньори на институцията.

КТБ обслужва сметките на районните здравноосигурителни каси (РЗОК) в градовете Варна, Враца, Плевен, Пловдив и Хасково. Предстоящите здравноосигурителни плащания за отчетена дейност през май ще бъдат извършени чрез Централното управление на НЗОК до 30 юни 2014 година. От 1 юли ще бъдат открити сметки на петте районни каси в други търговски банки, утвърдени от Министерството на финансите за работа с бюджетни организации.

От Националния осигурителен институт съобщиха, че близо 6 хиляди души получават пенсии или обезщетения по сметки в Корпоративна търговска банка. И ако засегнатите от тримесечния надзор на банката желаят да получат парите си за юли преди 21-во число, е необходимо да открият сметка в друга банка и да я декларират в териториалното поделение на НОИ по местоживеене до 2-ри юли. Възможно е да се заяви и получаване на пенсия в пощенски клон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още