IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Акционерите на КТБ ще получат шанс да осигурят финансов ресурс

Държавата ще се намеси само ако те не успеят, заяви финансовият министър

11:40 | 23.06.14 г. 9
Чобанов: Акционерите на КТБ ще получат шанс да осигурят финансов ресурс

Акционерите на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще получат шанс да осигурят финансов ресурс за стабилизирането й. Това казва финансовият министър Петър Чобанов пред в. „Труд“ по повод предприетите от Българска народна банка (БНБ) действия, свързани с банковата група на Корпоративна търговска банка.

"Преди ББР и Фондът за гарантиране на влоговете да влязат в КТБ, ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс, като държавата ще се намеси, само ако те не успеят", казва Петър Чобанов.

"Целта е банковата група да се оздрави и депозантите да получат средствата си в пълен размер", пояснява министърът.

На 20 юни БНБ постави под специален надзор КТБ за срок от три месеца и забрани да извършва всякакви дейности съгласно лиценза за банкова дейност. Вчера БНБ обяви, че ще предприеме действия за увеличаване на капитала на КТБ, като ще разпореди увеличението му да се поеме от ББР и Фонда за гарантиране на влоговете в банките, а Корпоративна търговска банка ще отвори на 21 юли.

В интервюто министърът на финансите посочва, че в момента не може да се каже колко точно е необходимият допълнителен капитал за двете банки (КТБ и "Креди Агрикол"), но това ще стане ясно до 10 дни, когато трябва да са готови одитът и оценката на активите и пасивите на двете финансови институции. Той допълва, че кабинетът очаква средствата във Фонда за гарантиране на влоговете, които към края на 2013 г. бяха 1,8 млрд. лв., да са достатъчни за покриването на нуждите, се пояснява в съобщение на финансовото министерство.

Финансовият министър посочва, че сега държавата дава ясен сигнал, че е готова "да действа бързо, навременно и решително за овладяване на системния риск".

Той уточнява, че на 21 юли вложителите ще изберат дали да оставят депозитите си в Корпоративна търговска банка (КТБ), която към този момент може да е държавна, или да ги пренасочат към друга банка. Това може да е включително държавната Българска банка за развитие (ББР), която ще започне да набира депозити, обяснява финансовият министър.

Ресурсът на ББР по различните кредитни линии в подкрепа на бизнеса остава недосегаем, а дори държавата да капитализира допълнително ББР, за да участва в увеличението на капитала на КТБ, това няма да се брои за дефицит, казва още министърът на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
В БНБ не вярват на Цацаров, защото знаят, че е близък с младия успял на 33 г.Компанията Доган, Пеевски, Цветан Василев и КТБ взеха властта и направиха правителство преди една година. Това предизвика негативизъм към БСП и те загубиха изборите. Разводът беше всеки да си вземе някакви фирми и бзнеси, които са предварително договорени. Но Пеевски успя да преметне Василев и прибра фирмите. Има 300 млн лв. дълг на Пеевски Доган към КТБ, но за не ги плащат направиха този екшън с КТБ. Има и битка за още няколко фирми да прилапат. Това разкри по Нова ТВ Татяна Дончева, която от няколко месеца прави свой самостоятелен политически проект, след като напусна БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Предполагам никой не е изненадан! Още преди преврата по всички медии твърдяха и обещаваха да разчистят всички пречки пред бизнеса /СИ /! Още с идването си на власт обявиха, че страха /от закона и моралистите/ е изчезнал и средата за бизнеса /ИМ / вече се е подобрила! Е ...резултатите на закъсняха. Представяш ли си какво би станало за 4 години!!!??? Дано неграмотниците гласували за тях са доволни. Дано им се е повишил стандарта на живот! :D :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
tonitov
преди 9 години
За седми път изгоряхме. И за седми път от плоски по- плоски лъжи. И все по време на тяхното управление и всеки път не те, не жанчо, луканчо берко,царчо и групирали се по две и по три с дуганчо, а космоса е виновен, че за седми път ни ограбват и колко още. До кога нашата банка ще е буркан банк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
Людени
преди 9 години
"Той допълва, че кабинетът очаква средствата във Фонда за гарантиране на влоговете, които към края на 2013 г. бяха 1,8 млрд. лв., да са достатъчни за покриването на нуждите, се пояснява в съобщение на финансовото министерство."Цялата сума на фонда за спасяване на 1 банка ??А след това какво ще остане във фонда като гаранция за други подобни ситуации .... Ахх ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 6
needtoknowmore
преди 9 години
И какво стана някой хора от едрогабаритния свински вид ще има вече 3 банки ли? Значи КТБ прави мизериите раздава стотици милиони на свързани дружества, а накрая ги спасяваме с нашите пари? Не само че ги спасявме, а и опрощаваме схемите!Другата глупост фонда и ББР вкупом могат да осигрят 2.5 милиарда кеш, банката има 6.6 милиарда пасиви и около 2 милиарда кешови наличност та при масирано теглене се пита 2 милиарда от къде ще дойдат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 5
studioaa
преди 9 години
Орешарски още ли не е подал оставка??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 11
bgMan
преди 9 години
Хайде да ни е честито и изпразването на фонда за гарантиране на влоговете.Заедно с дупката в НЗОК, дълговете на БЕХ, НЕК, БДЖ, огромния дефицит в бюджета, изчезващите ПЧИ, новоемитирания държавен дълг.... тези долни *** от правителството на мафията окрадоха и профукаха сигурно някъде над 10 милиарда за под 2 години.Егаси и експертите!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
data
преди 9 години
1+ . Да си затваря човката . БНБ , Правителството , Големите банки казаха как ще се развиват нещата - тоя сега се прави пак на интересен . Нито е времето , нито е мястото да се прави на оригинален !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Тоя що не си трае а само пак разритва кошера. Кви акционери, сега пак вкарваме ВТБ в играта или? Какво набиране на влогове от ББР и нам още кво.. абе млъкни и стига си вкарвал слухове в системата - направен е план, обявено е как ще се действа, обявена е дата, това искат хората и банковата система - ясен точен сценарий, който да успокои ситуацията не.. ще се даде възможност, очаква се да стигнат, може да се пренасочат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още