IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От догодина болничните листове ще се представят в НОИ само електронно

Това ще ускори изплащането на парите на хората в болнични, смята управителят на института Бисер Петков

13:24 | 26.06.14 г.
От догодина болничните листове ще се представят в НОИ само електронно

От 1 януари 2015 година лекарите вече няма да издават хартиени болнични листове, а ще изпращат документите по електронен път. Това предвижда наредба, одобрена от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ).

„Болничните ще се приемат в НОИ по електронен път, като това би трябвало да ускори изплащането на парите на хората в болнични“, каза управителят на института Бисер Петков, цитиран от „24 часа“.

Той обясни, че електронните документи ще постъпват направо в НОИ, без да отиват първо при работодателя. Предвидено е лекарите да попълват формуляр, подобен на извинителна бележка, който болният да предаде на работодателя или пък да се изпрати по електронната поща до фирмата.

Лекарите, които нямат компютри или интернет в кабинетите си, ще получат 6 месеца отсрочка да си осигурят техника и връзка, предвижда решението на осигурителния институт.

„Като резултат от електронното представяне на тези данни в НОИ, необходимата медицинска информация за изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност ще се получава в съкратени срокове, след като е преминала през формален и логически контрол, заложен в използвания софтуер. По този начин ще се скъсят и сроковете за изплащане на обезщетенията на осигурените лица. Ще се намали съществено и броят на върнатите за корекция болнични листове“, пише в одобрената от НОИ наредба.

Наредбата трябва да бъде одобрена от Министерския съвет и да влезе в сила от 1 януари 2015 година.

В момента срокът за плащане е 15 дни след представяне на болничния лист в НОИ. Реално обаче срокът е по-дълъг, защото преди това тя се предоставя на работодателя, който трябва да я занесе в НОИ. След това служител на осигурителния институт трябва да въведе данните на ръка, преди да бъде наредено плащане към болния.

При издаването на електронен болничен тази процедура ще отпадне. Все още не е разчетено обаче колко време ще отнема обработката на документите по новия метод.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още