fallback

Отнемат се част от преференциите при изкупуване на енергия от ВЕИ

Промени в закона за ВЕИ предвиждат НЕК да изкупува само определени от енергийния регулатор количества зелена енергия на преференциални цени

18:15 | 26.06.14 г. 5

Отпадане на част от насърчителните политики за производство на ВЕИ, а именно определяне на преференциална цена за изкупуване на електрическата енергия, произведена от тези източници в централи с обща мощност над 10 мегавата, предвиждат изменения в Закона за енергията от възобновяеми източници.

Новите правила обаче не засягат водните централи, а само вятърните и соларните паркове, както и производството на енергия от биомаса.

Текстовете, за които съобщи и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев, вече са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации.

Според промените общественият доставчик (Националната електрическа компания), както и крайните снабдители (електроразпределителните дружества), изкупуват „зелена” енергия само от производителите, за чиито обекти са изпълнени всички условия за присъединяване.

По преференциални цени ще бъдат изкупувани количества, определени от ДКЕВР, въз основа на потреблението в страната. Останалите количества ще бъдат изкупувани по цена за излишък на балансиращия пазар.

Промените предвиждат още, че производителите на електрическа енергия от ВЕИ ще могат да избират дали да участват на регулирания пазар и да излязат на свободния, където да преговорят с потребителите за цената на електричеството.

До два месеца след влизането в сила на този закон ВЕИ-производителите трябва да приведат сключените договори в съответствие с новите моменти в закона, пише в преходните и заключителни разпоредби. При неизпълнение на това изискване сключените договори за изкупуване на енергия се прекратяват.

В приложените мотиви към закона е записано още, че промените ще осигурят необходимия баланс между производството и потреблението на електрическа енергия. Това е гаранция за надеждността на цялата енергийна система.

Авторите на текста очакват коментарите на заинтересованите страни до 9 юли, става ясно още от съобщението на портала за обществени консултации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
fallback