IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ветеринарни лекари протестираха в София

Основна причина за недоволството на лекарите е водената политика в сектора

16:24 | 09.07.14 г.
Ветеринарни лекари протестираха в София

Ветеринарни лекари от цялата страна излязоха на национален протест в София, съобщи БНР.

Протестът бе организиран от Българския ветеринарен съюз. Основна причина за недоволството на лекарите е водената политика в сектора, а поводът е одобрена от правителството тарифа, по която ще им се плаща за изпълнение на Държавната профилактична програма за животните. Ветеринарните лекари са на мнение, че държавата унищожава животновъдството.

"Проблемите, за които искахме обществото да научи, са много. Например тарифата за остойностяване на нашия труд трябваше да бъде готова в началото на годината, за да започнем да работим. Тя е гласувана от Министерския съвет на 2 юли, шест месеца изобщо не се извършва никаква дейност. Появиха се и доста заболявания по животните, особено опасни както за тях, така и за здравето на хората, например туберкулозата. Тя се крие от държавната администрация", твърди председателят на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз д-р Димитър Цанков, който присъства на протеста в столицата.

Според него заради политическата обстановка в страната проблемите на сектора най-вероятно ще останат нерешени. Затова ветеринарите ще изпратят писмо до Европейската комисия и до председателя на Комисията по земеделие в Европейския парламент, като смятат, че това поведение на държавата ще доведе до санкции в Брюксел.

Д-р Мирослав Първанов от Врачанската колегия коментира, че сега ветеринарната служба е сведена до един некомпетентен и зависим отдел "към една мегаагенция с противоречиво и популистко поведение". „В страната започнаха да се появяват болести, отдавна забравени на нашата територия – туберкулоза, шап, шарка. Най-лошото е, че тепърва още по-лошо предстои. Мерките не са адекватни“, заяви той.

Според Ваня Русева, експерт от Министерството на земеделието и храните, не е възможно болни животни да стигнат до търговската мрежа.

„Има система за идентификация и регистрация на животните в България, където всички животни се въвеждат, те имат номера, тези номера се отбелязват, когато са заклани животните. Всяко едно животно, което стигне до магазина, може да бъде проследено обратно до фермата“, обясни тя.

Експертът посочи, че през 2013 г. профилактиката е била забавена, тъй като е трябвало да бъде одобрена нотификация на държавна помощ от ЕК. В резултат частно практикуващите ветеринарни лекари не са успели да обхванат всички ферми, затова приоритетно са се насочили към големите животновъдни стопанства. Животните, отглеждани за лична консумация, не отиват в търговската верига, допълни тя.

По отношение на заболяванията по животните Русева бе категорична, че всички болести се обявяват и пред ЕК, и Световната организация по здравеопазване на животните.

От туберкулоза по животните са засегнати 8 ферми. Всички огнища са обявени и са извършени изследвания и санитарно клане на животните.

Ако практикуващите ветеринарни лекари откажат да изпълняват държавната профилактична програма, може да се издаде заповед официалните ветеринари да вършат тази дейност, обясни експертът. По думите й тези официални ветеринари биха могли да изпълняват дейността до края на годината.

Междувременно швейцарските здравни власти издадоха предписание за забрана на вноса на живи свине, свинско месо и месни продукти от България и Румъния, както и от отделни региони в Хърватия и Латвия. Мярката, която влиза в сила от днес, е превантивна и цели недопускане на разпространението на болестта африканска чума по животните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още