IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителите на магистрала "Хемус" отново на протест*

Кабинетът отлага решението на казуса с изплащането на суми за изпълнението на участък от магистралато

11:27 | 15.07.14 г. 1
<p>
	Работници от &quot;Автомагистрали-Черно море&quot; АД на протест. <em>Снимка: БТА</em></p>

Работници от "Автомагистрали-Черно море" АД на протест. Снимка: БТА

Протестът на работещите в дружеството „Автомагистрали-Черно море” АД продължава и днес. Причината е, че имат информация, че в утрешния дневен ред на заседанието на Министерски съвет не е включена точка за изплащането на 12 млн. лв. за изпълнението на участъка от магистрала „Хемус”, съобщава КНСБ.

Председателят на синдикалната организация на КНСБ при „Автомагистрали – Черно море” АД Господин Янков е изпратил официално искане до премиера Пламен Орешарски и до министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. В него се настоява Терзиева да изпълни поетия си ангажимент и на заседанието на Министерски съвет утре, 16 юли, да се гласуват целевите средства за извършените работи от пътните строители от началото на 2014 г. до момента.

„В няколко поредни заседания ни бе обещавано, че това ще се случи, но винаги бяхме лъгани. Нямаме отговор от никоя институция, до която сме писали, дали целевите средства ще бъдат осигурени, за да може да гарантираме заплатите за  май и юни на близо 1000 души колектив”, се казва още в искането.

Работещите в пътното дружество запазват готовност за стачни действия до пълното издължаване от страна на АПИ на заработените суми и изплащане на заплатите за май и юни 2014 г.

Ако до началото на другата седмица не бъде взето решение за изплащане на дължимите 12 млн. лв. за изпълнението на участъка от автомагистрала "Хемус", работещите строителната фирма ще преместят протеста си в София* пред сградата на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), допълниха по-късно от КНСБ.

В края на миналата седмица работниците блокираха за няколко минути движението по главен път София-Варна. Заради липсата на средства са затруднени и строително-ремонтните дейности по магистрала ''Хемус''.

Миналата седмица пътната агенция преведе над 500 хил. лева на дружеството. Парите са за изплащане на неотложни задължения, които фирмата е натрупала към своите служители.

Протестът на работниците от строителната фирма започна в Шумен на 7 юли заради неизплатени заплати и невъзможност дружеството да продължи работа. Тогава те предупредиха, че ако мирният протест не даде резултат, те ще затворят АМ „Хемус“ и други важни пътни артерии в страната.

„Автомагистрали – Черно море“ работят по участъка между Белокопотиво и Каспичан. Проектът предвижда и изграждането на най-големият пътен възел у нас, който да осъществи връзката с пътя Русе – Варна и Коритна – Белокопитово.

* Актуализирана информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
Ъъъ кви са тези лелки на снимката?? Па и лозунгите политически, а не за заплати?Тези същите бачкат на Бай *** за без пари на Герена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още