IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терзиева се зае с казуса с неизплатените заплати в "Автомагистрали-Черно море"

Министърът на регионалното развитие е внесла предложение за отпускане на целеви средства

14:08 | 03.07.14 г.
Терзиева се зае с казуса с неизплатените заплати в "Автомагистрали-Черно море"

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е внесла предложение в Министерския съвет за отпускане на целеви средства, с които да бъде платено на строителната фирма "Автомагистрали-Черно Море" АД за работата по участък от магистрала "Хемус", съобщи БТА.

Така регионалният министър коментира готвените протести на работниците в строителното дружество „Автомагистрали - Черно море“ АД в Шумен заради неизплатени заплати.

Вчера от КНСБ алармираха, че на работниците не са изплатени трудовите възнаграждения за април и май тази година. От там посочиха, че причината са финансовите затруднения на дружеството поради забавени плащания от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). А към 27 юни стойността на неизплатената сума е в размер на близо 12 милиона лева.

Днес Терзиева заяви, че се надява в най-скоро време да има положително становище по този въпрос от Министерството на финансите.

Шефът на пътната агенция Стефан Чайков внесе яснота по казуса – той обясни, че от компанията твърдят, че имат подготвени сертификати за извършени дейности за 11 млн. лева, но те официално не са внесени в АПИ за разглеждане и разплащане. От пътната агенция напомниха, че този обект винаги е бил финансиран с целеви средства от държавния бюджет и е необходима санкция на Министерския съвет за целево финансиране.

Министър Терзиева съобщи, че за 2014 година няма изготвен и приет график за изпълнение на строително-монтажни работи на обекта и в пътната агенция не са постъпвали сертификати, отчитащи изпълнени строителни дейности за годината. Тя уточни, че в договора няма предвидена клауза за заплащане на доставяни или произведени материали за обекта и такива суми не се дължат.

Заради важността на обекта обаче министерството на регионалното развитие е взело мерки за осигуряване на финансирането, става ясно от думите на Десислава Терзиева.

„Въпреки всичко, заради важността на този обект, като министър съм подготвила всички необходими документи и съм ги внесла за съгласуване в Министерството на финансите още преди няколко месеца с цел да осигурим средства, с които да се разплатим, след като се спази цялата процедура по сертифициране през АПИ", уточни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още