IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото министерство не можело да се меси в казуса с "Нева"

От ведомството изтъкват, че въпреки липсата на правни механизми, българската страна прави всичко възможно за връщането на руските туристи

20:59 | 17.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономическото министерство не можело да се меси в казуса с "Нева"

Министерството на икономиката и енергетиката няма да вземе отношение по казуса с фалиралия руски туроператор „Нева“, тъй като ведомството няма правомощия да се намесва в търговски отношения, възникнали между фирмата и нейни клиенти, и сключвани съобразно руското законодателство.

Причината за това е, че туроператорът не е регистриран в България и не фигурира в Националния туристически регистър за лицензирани туроператори и турагенти, като фирмата няма и официален свой представител на територията на страната. Освен това „Нева“ не поддържа гаранционен фонд (застраховка) за своите туристи у нас, отбелязват от Министерството.

Компанията обяви фалит в сряда, като много нейни туристи останаха принудени да доплащат за почивките си в България, Турция, Хърватия и Италия. В „Албена“ има група от 185 души, сред които 67 деца. Част от туристите ще трябва сами да заплатят престоя си във ваканционното селище, но администрацията ще прояви разбиране и ще изчака пристигането на необходимите средства, уточни пресцентърът на курорта.

В същото време Министерството уверява, че българската страна прави всичко възможно да осигури безпроблемното връщане на клиентите на „Нева“, въпреки липсата на правни механизми за това. Създадена е координационна група в рамките на ведомството, като се поддържат постоянни контакти с Посолството на Руската федерация в София и Генералното консулство на Русия във Варна.

В четвъртък успешно са се прибрали в Санкт Петербург 35 руски деца и 8 възрастни граждани с полети на авиокомпании „Ямал“ и „Трансаеро“, съобщава ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още