IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалит на туроператор създава проблеми на руски туристи у нас

В "Албена" има 185 души, пристигнали на почивка чрез туроператора

17:08 | 17.07.14 г.
Фалит на туроператор създава проблеми на руски туристи у нас

Заради фалиралия вчера руски туроператор „Нева” руски туристи имат проблеми с престоя си и са принудени да доплащат за почивката си. Става въпрос за хотели в България, Турция, Хърватия и Италия, където туроператорът има клиенти, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Говорителят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина заяви, че са получени сигнали, че хотели в посочените страни създават проблеми на руските туристи, заплатили за почивките си чрез „Нева”.

Тюрина уточни, че в България става дума за детска група, която се намира там на спортен лагер. По думите й туристите, при които са възникнали проблеми, могат да позвънят на телефоните на асоциацията „Турпомощ” и в „Нева”.

Според руската страна казусът трябва да се разреши между хотелиерите и туроператора. „Хотелите нямат никакви договорни отношения с туристите на „Нева”, каза Тюрина и добави, че хотелиерите трябва да се разберат с туроператора, който им е задлъжнял, а не с туристите, които са си платили за своята почивка.

От пресцентъра на "Албена" уточняват, че на територията на курорта има 118 възрастни и 67 деца, пристигнали на почивка чрез туроператора. „Предвид създалата се ситуация с туроператора, се налага една част от туристите сами да заплатят престоя си във ваканционното селище“, се казва в съобщението на курортния комплекс.

От „Албена“ ще проявят разбиране и ще изчакат изпращането на необходимите средства. Уточнява се обаче, че „тези гости, които нямат възможност, трябва да напуснат комплекса най-късно на 18 юли с полетите към Русия“.

Според Руския съюз на туристическата индустрия в момента в чужбина са около 6000 клиенти на туроператора и едва половината от тях имат билет за връщане в родината, допълва БТА. Обратният път на останалите ще бъде осигурен от обединението "Турпомощ".

Заместник-министърът с ресор туризъм Бранимир Ботев вчера коментира, че туроператорът „Нева“ не е официално регистриран в България и няма свое представителство в страната, което не позволява на Министерството на икономиката и енергетиката да окаже пълно съдействие в решаването на всички възникнали проблеми. Цялата дейност по оказване на помощ на туристите ще се върши чрез официалните руски представители, уточни заместник-министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още