IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът се опасява от втора криза с изоставени чужди туристи това лято

След като десет години туроператорите плащат туристическа застраховка, се оказва, че тя не работи и създава несигурност

08:22 | 08.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Бизнесът се опасява от втора криза с изоставени чужди туристи това лято

Има голяма вероятност и тази година да се повтори кризата от миналата есен, която преживяхме с руските туристи, които не можеха да отпътуват от летищата във Варна и Бургас за родните си места. Това опасение сподели пред Investor.bg Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

По негово мнение България трябва да е готова за подобни събития, тъй като те са нежелани, но се случват по света.

Експертът потвърди, че това лято ще има ръст на руските туристи в България, но като цяло кризата от миналата година се отразява негативно и те не са забравили драмата с „Алма тур“. 

„Всички си спомняме, че сериозно бяха нарушени икономическите интереси на  руските туристи, почивали у нас, и във всички случаи това лято ще имаме по-малко руски посетители, отколкото бихме имали, ако не се беше случила тази драма миналия септември“, коментира Румен Драганов.

Той припомня, че до момента прокуратурата все още не се е произнесла кой е виновен по случая и трябва да се изчака нейното решение по въпроса защо бяха нарушени икономическите интереси на чуждите туристи и защо те не получиха адекватна защита съгласно българското и европейското законодателство.

Трябва да отбележим, че в момента сме в етап на интензивно издаване на визи за руски туристи и се надяваме случилото се да бъде компенсирано от правителството с възможността руските граждани да пребивават в България с шенгенските си визи. Също така разчитаме, че голямото желание на руснаците за купуване на втори дом у нас ще изиграе ролята си и ще ги доведе отново тук, смята директорът на института.

Експертът обаче твърди, че една година по-късно страната ни не си е направила изводите от случая „Алма тур“ през септември 2011 г. Тогава България обвини руската страна, че не е прибрала гражданите си и твърдеше, че те са дошли у нас с еднопосочен билет, припомни експертът. Според него това е невъзможно, защото те не биха могли да получат шенгенска виза без да са представили двупосочен билет в българското консулство в Русия.

Според него неправилно са работили българските гранични служби, които са допуснали на българска територия граждани на трета страна, която не е членка на евросъюза, без да притежават обратен билет за връщане, което е нарушение на шенгенското законодателство.

Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Костадин
преди 11 години
Не разбирам защо ще се страхуват По добре е да привикват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още