IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връщането на още 600 руски туристи до родината им остава под въпрос

„България Ер“ продължава да отказва авиоуслуги за клиентите на „Алма тур“, въпреки опитите на министъра на икономиката Трайчо Трайков да участва като арбитър в спора

18:10 | 13.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Връщането на още 600 руски туристи до родината им остава под въпрос

Около 100 руски туристи, които чрез туроператора „Алма тур“ са почивали в България и е трябвало да отлетят за Русия с авиокомпания „България Ер“ през миналия уикенд, все още не са транспортирани обратно за родината им. Това съобщи пред журналисти Трайчо Трайков след инициираната от него среща с ръководствата на „България Ер“ и „Алма тур“.

Въпреки опита да посредничи за разрешаване на проблема министърът не е успял да разубеди мениджърите на "България Ер" да превозват обратно руските туристи. Причината е в дълговете от 7 млн. лв., които „Алма тур“ не е изплатил на авиопревозвача.

Трайков посочи, че в България все още има около 600 руски туристи, които почиват чрез „Алма тур“. Техните полети за Русия предстоят на 16, 23 и 30 септември, но не е ясно как ще бъдат извършени, ако двете компании не се споразумеят.

„Поведението на двете компании е безотговорно на фона на усилията на държавата за развитие на туризма, а и като се има предвид, че бизнесът на тези две компании зависи от туризма“, подчерта министър Трайков.

Според Трайков „Алма тур“ видимо има финансови проблеми. Но той припомни, че „европейската директива задължава авиопревозвачите при подобна ситуация да върнат туристите в родината им, като след това уреждат задълженията си по съответния начин.“.

Трайков обясни, че връщането на туристите по родните им места и заплащането на средствата на авиокомпаниите може да се гарантира по три начина - чрез специално създаден гаранционен фонд, чрез банкова гаранция или чрез т.нар. професионална застраховка.

В този случай е приложен третият вариант и в момента руската агенция по туризма обсъжда как точно да бъде осъществен, защото руските туристи, които не бъдат превозени с "България Ер", ще се наложи отново да си купуват билети, а след това парите им да бъдат възстановявани. Проблемът е, че много от туристите трудно биха платили повторно самолетните билети за връщането.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още