IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалиха се преговорите за работата на Народното събрание през тази седмица*

Очакванията на БСП са до дни Пламен Орешарски да депозира оставката на правителството

14:34 | 22.07.14 г.
Провалиха се преговорите за работата на Народното събрание през тази седмица*

Преговорите за работата на парламента през тази седмица се провалиха след като в кабинета на председателя Михаил Миков се отзоваха само представителите на управляващите от БСП и ДПС. ГЕРБ не се отзова на поканата на Миков и не участва в преговорите за работата на Народното събрание за тази седмица.

След половинчасово чакане представителите на БСП и ДПС си тръгнаха. Председателят на групата на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов обяви, че депутатите му утре ще бъдат в залата и ще са готови за работа. Управляващите са включили в дневния ред всички важни закони, по които има консенсус.

„Дали ще има кворум зависи от ГЕРБ“, каза Мерджанов.

Зам.-председателят на парламента Мая Манолова уточни, че в дневния ред са включени актуализацията на бюджета на Здравната каса; промените в Наказателния кодекс; в Закона за управление на отпадъците, заради който имаше протести миналата седмица; промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи и други.

„Това са закони, за които има разбирателство с ГЕРБ и ако те са последователни, би трябвало да са в пленарната зала“, каза Манолова. Мерджанов пък уточни, че в деловодството на парламента няма внесени предложения за специални закони.

Миналата седмица ДПС настоя да се продължат разговорите за приемането на отделен закон за ситуацията около КТБ.

БСП и ДПС бяха категорични, че премиерът Пламен Орешарски ще подаде оставката на правителството до края на седмицата. „Очакваме това да стане всеки момент, най-вероятно утре след заседанието на Министерския съвет тя ще бъде депозирана, но кога точно не мога да ви кажа“, обясни Мерджанов.

Мая Манолова също изрази убеденост, че оставката ще е факт до дни. „Не е необходимо да питам премиера, сигурна съм, че той ще подаде оставка до края на тази седмица. Вероятно утре или в четвъртък, за да може да бъде гласувана до края на тази седмица“, каза тя.

Манолова беше категорична, че нито правителството, нито парламентът имат интерес от създаване на допълнително напрежение в обществото. „Оставката е окончателна и тя ще стане факт всеки момент“, каза тя.

Зам.-председателят на парламента от ДПС Алиосман Имамов предположи, че Народното събрание ще работи само за оставката на кабинета. „Всеки ден ще идваме, ще констатираме липса на кворум до указа за разпускане на Народното събрание“, каза той.

Имамов призна, че не е оптимист в сегашната ситуация. Той припомни, че ГЕРБ, от които зависи кворумът, вече са обявили условията си, при които биха влезнали в пленарната зала. През изминалата седмица Борисов поиска отмяна на законите за МВР и Сметната палата.

Малко след като ГЕРБ бойкотира преговорите за дневния ред на Народното събрание тази седмица от партията на Бойко Борисов потвърдиха намерението си да влязат в пленарната зала само за оставката на правителството. Вместо да пратят свой представител на разговорите с БСП и ДПС в кабинета на Михаил Миков, ГЕРБ дадоха пресконференция в централата си.

„С тези несериозни хора няма смисъл да влизаме в дебат по никакъв начин освен за оставката им“, каза депутатът Десислава Атанасова. Тя припомни вчерашната позиция на премиера Пламен Орешарски, че няма нужда от актуализация на бюджета, както и решението на кабинета от миналата седмица да има актуализация.

Атанасова обясни, че ГЕРБ продължават да искат ремонт на парите на Здравната каса и промяна в републиканския бюджет, но в реални размери.

По време на пресконференцията си ГЕРБ изнесоха информация за раздадени бонуси и сключени консултантски договори за големи суми от сегашното правителство. Данните са подадени от министерствата в отговор на въпроси на депутати от ГЕРБ.

* Допълнена с позицията на ГЕРБ

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още