fallback

Борисов: Ако след изборите ГЕРБ няма пълно мнозинство, ще остане в опозиция

Бившият премиер поиска незабавното отстраняване на "управителя и подуправителя на БНБ"

08:56 | 23.07.14 г. 17

Ще оставя ГЕРБ в опозиция, ако нямаме пълно мнозинство след предсрочните избори, заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на партията Бойко Борисов и допълни, че така ще остави БСП и ДПС отново да управляват. Според него, ако партията има над 121 депутати, тогава може да коментира евентуална коалиция с друга партия за управлението на страната.

Борисов беше категоричен, че той ще бъде премиер, ако партията му победи на изборите.

Той заяви още и че всички депутати на ГЕРБ ще бъдат в пленарната зала, когато Пламен Орешарски подаде оставка.

Борисов направи и изчисления за очаквания дефицит в бюджета до края на годината. Според него има неразплатени около 1,2 млрд. лева на общините, не са платени дълговете на БДЖ  и няма осигурени средства за повишаване на пенсиите. Според сметката на бившия премиер дефицитът в бюджета, след като бъдат осигурени и необходимите буфери, ще бъде към 10 млрд. лева.

Бойко Борисов направи коментар и за ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ). Той поиска да бъдат отстранени незабавно „управителят и подуправителят на БНБ" и да бъдат назначени хора, които могат да поемат отговорност.

Според Борисов едва сега БНБ прави това, което трябваше да направи още преди месец – да говори с инвеститорите в КТБ  и да бъдат направени опити за оздравяване на банката от тях, а не "да лъжат обществото, че банката ще отвори врати на 21 юли".

„Парите обичат тишината и спокойствието”, коментира още бившият премиер в отговор на въпрос защо неговото правителство е предложило Иван Искров на поста управител на БНБ. "Трябваше да има спокойствие и приемственост", допълни още Борисов.

Той посочи, че и през изминалите години е имало проблеми с български банки, а обществото дори не е разбрало за тях. В крайна сметка, въпреки кризата, българската банкова система е сочена като една от най-стабилните в Европа, каза още Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
fallback