IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Орешарски: Няма основания за актуализация на държавния бюджет

Политическата нестабилност продължи прекалено дълго и добре е, че има дата за предсрочни избори, заяви премиерът

19:51 | 09.07.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Пламен Орешарски призна, че няма да участва в новата политически конфигурация в страната. <em>Снимка: БТА</em></p>

Пламен Орешарски призна, че няма да участва в новата политически конфигурация в страната. Снимка: БТА

Министър-председателят на България Пламен Орешарски не намира основания за актуализация на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса. Премиерът призна, че няма да участва в новата политически конфигурация в страната. В предаването „Още от деня" по БНТ той определи своето управление като „труден период след труден период“, пише Dnes.bg.

„Не намирам основание, защото гледам цифри. Към края на май за пет месеца дефицитът на Касата е на равнище, което не е по-високо от същия дефицит миналата година към края на май, т.е. няма промяна в картината като сравним една година назад. Убеден съм, че Касата сама може да се справи с този дефицит", обясни той.

Според него притесненията може да идват от това, че няма работещ парламент, но не и от цифрите.

„Много лесно се пледира да се дадат пари на касата, много трудно се отговаря на въпроса откъде да се вземат тези пари. Не виждам на кой друг сектор му прескачат средства, така че да бъдат пренасочени към Касата, заяви Орешарски.

Премиерът увери, че ще изложи тези аргументи в доклад до парламента, ще предложи и варианти за актуализацията на бюджета, откъде би могло да се вземат средствата, но предупреди, че те ще са за сметка на други икономии.

Орешарски обяви още, че повече не би участвал в политически кампании, а ще остане икономически експерт.

„Не бих участвал повече в кампании. Аз никога не съм бил пряко в политиката", заяви той в отговор на въпрос дали би се кандидатирал за депутат. Той беше категоричен, че не би поел и друг политически ангажимент.

Орешарски определи своето управление като „труден период след труден период“. „Политическата нестабилност продължи прекалено дълго и добре е, че има дата за предсрочни избори", каза той, като изрази надежда след тях да има по-устойчива структура на парламента. „Не управляващи и опозиция да са с равни гласове", обясни той.

„Когато започна нашето управление, ние направихме достатъчно добър анализ и се опитахме да подредим системите по един по-добър начин“, допълни премиерът.

„Но трудната среда и политическата нестабилност не позволиха всичко да се реализира по начина, по който аз си представях. Въпреки това към днешна дата ми се струва, че имаме по-добре работещи институции, по-спокойна обществена среда,  по-голям оптимизъм в бизнеса", смята Орешарски.

За работата в Министерски съвет той каза, че е направил опит да въведе колегиален стил на работа в кабинета и вярва, че е успял.

„Видяхте ли някой министър да се оправдава с работата на друг министър. Имаше колективен стил на работа",  направи равносметка на последната година на управлението си Орешарски.

Като отличници в кабинета той определи тримата си вицепремиери - Цветлин Йовчев, Даниела Бобева и Зинаида Златанова.

„Всички останали се справиха сравнително добре в секторите, в които работиха. Но си давам сметка, че никой не е идеален", допълни премиерът.

За отношенията си с БСП и ДПС той каза, че поканата да е премиер е получил и от двете партии. „Имах подкрепата на двете парламентарни групи, имам я и днес. Но между тях има противоречия, които не искам да коментирам", допълни той.

„Щастието е субективно възприятие, понякога малките неща радват повече". Така Орешарски отговори на въпрос дали за периода му начело на държавата е имал поне един щастлив ден. „Беше труден период, много труден период, един от най-трудните в професионалния ми път, но не бих казал най-трудния. Въпреки това е имало моменти, в които съм се чувствал удовлетворен от постигане на определена цел", призна той.

Орешарски обяви, че ще търси по-широко съгласие при номинацията на еврокомисар. „За мен е важно България да получи възможно по-добър портфейл, а не такъв останал накрая за малките страни", заяви той. Премиерът обясни, че не бива да очакваме някакъв сюрприз, но отказа да посочи имена, от които ще избира.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
*** червеноармейски ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 4
aldy
преди 9 години
Орешарски, я вземи и остави ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ на нивото, на което го завари в началото на твоето управление. Тиквата иска пак пълен резерв, за да го опука бързо и сръчно. А като НЯМА, какво ще краде? Пак ще взима държавен дълг слещу 8,9,10%. И не без комисиони и от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
За голямата част от другите показатели, по които оценяваме едно управление, критиките които можем да отправим остават, явно е, че са неизчерпаема тема и могат основателно да бъдат предявени на всеки преди и след него, т.к. сме били и сме безкрайно далеч от идеалния модел на водене на държава и икономика, без мн. ясни перспективи за транзит към по-добро качество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Та, връщайки се на на конкретния казус: Как се е справил Орешарски?, трябва да се изхожда от тази постановка: той и всеки след него, ще действат в едно ограничено поле на избор, което статукво може да се промени само от обществото, като такова. Безпредметно е да се търси вина за системни проблеми, които са вън от възможностите му да въздейства (както казах , той и всеки друг на негово място). Как обаче се справи в това поле на избор и възможно действие, което имаше , колкото и да е било ограничено? Мисля, че тука има смисъл сравнителния подход : спрямо предходното управление, струва ми се едно нещо изпъква, това че имаме по-добре управлявани финанси и по-грамотно боравене с лостовете за икономическо възстановяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Мисля си, че се преструваме на по-наивни от колкото сме. За политическите реалности в БГ едно нещо е очевидно, но избягваме да го артикулираме на глас: нашите политици действат в едно поле на избор и със степени на свобода, които са чувствително ограничени от външни и вътрешни фактори. Какви са причините, които обуславят този порок отделна тема и дълъг разговор. Но ... едно нещо за мен е сигурно: преодоляването на такъв тип проблеми е по силите единствено на обществото като единен организъм, отделния политик, лидер, формация са БЕЗСИЛНИ, ако обществото няма онази жизнеустойчивост и съпротивителни сили, да преодолее такива болестотворни явления. Без здраво общество (организъм, които да е в състояние да се справи с болестта), дори и да се появи съвършения лидер , ще е напразно - ще изтече в канала на историята без следа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Казваш не бил мошеник.А как се наричат хората, които се съгласяват да работят за мошеници и престъпници като Ахмед Доган?Изброй колкото можеш да се сетиш немошенически неща, които Орешарски е извършил като премиер без да е имал предварителните консултации и одобрението на мафията ДПС.Никой нормален експерт или добър човек не би трябвало да се съгласява да бъде назначен на работа от престъпници на мафията ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 9 години
Единствената грешка на "Орешареца" е че повярва на Станишев !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 19
Nikola666
преди 9 години
Аз пак не разбирам. Човек, най-обикновен. Отишъл на гости, на приятел му се родило дете. Почерпили се, човекът няма пари за такси, тръгнал си с колата на 2 ракии. Случило се притичва пешеходец пред колата, човекът на две ракии не реагира както обикновено и го прегазва.Някой пита ли виновния дали е честен или не? Дали управлява добре автомобил или не? Дали просто не е бил на неподходящото място по неподходящото време. Такова нещо като персонална отговорност не съществува ли за нашите "държавници"?А в конкретния случай дали Орешарски не е постъпвал против собствените си възгледи и преценки защото така му е наредено и заплатено?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 6
deant
преди 9 години
Съгласен, ако изобщо трябваше да участва в това подобие на правителство, трябваше да е мин.фин, а не прайм. Всички останали, АМА без изключение в това правителство, бяха всичко друго, но не и експерти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 14
LuckyYou
преди 9 години
Орешарски не е мошеник. Просто беше на неподходящото място в неподходящото време, каквото можа направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още