fallback

WSJ: Оставката на кабинета Орешарски оставя ключови проблеми без решение

България ще премине през период на продължителна нестабилност, прогнозира Ройтерс

08:04 | 24.07.14 г. 13

Оставката на премиера Пламен Орешарски е широко отразена от международни издания. ВВС посочва, че тя се чака от година, а подаването й открива възможност за предсрочни избори на 5 октомври.

Правителството се очакваше да се оттегли, след като социалистите се представиха слабо на изборите за Европейски парламент (ЕП) и изгубиха благоволението на ключов съюзник в парламента.

ВВС подчертава, че страната ни се бори с “най-тежката банкова криза от десетилетия”, както и че е една от най-бедните в Европейския съюз (ЕС). Управляващата коалиция в България контролира половината от 240-те места в Народното събрание, което е сериозна пречка за осъществяването на важни реформи, посочва АР.

Освен банковата криза, Wall Street Journal очертава протестите и сблъсъците на властта с Брюксел като другите ключови моменти от краткото управление на кабинета. Оставката повдига и въпроси относно съдбата на няколко важни проекта, допълва изданието.

Кабинетът на Орешарски управлява само 421 дни от 4-годишния мандат, но беше изправен пред силна обществена опозиция заради спорни назначения, посочва още изданието.

Оставката на българското правителство оставя няколко ключови въпроси без решение. През юни властта затвори четвъртата по големина банка в страната. Тя трябваше да отвори врати на 21 юли, но това не се случи.

България освен това трябва да се споразумее с Европейската комисия (ЕК) по спорните клаузи в двустранното споразумение с Русия за изграждането на газопровода “Южен поток”.

Заемът, който Българският енергиен холдинг (БЕХ) иска да вземе от Газпром, за да увеличи капитала на съвместната компания, която ще управлява строителството на спорния газопровод, е в състояние на неопределеност заради споровете, пише още WSJ. Засега от Газпром не са коментирали въпроса пред медията.

България не е избрала и кандидат за Европейската комисия и служебното правителство вероятно ще трябва да вземе решението преди срещата на върха на ЕС през август, на която се очаква да бъде определен съставът на Комисията.

Изданието припомня още, че кабинетът Орешарски беше близо и до подписването на сделка с Westinghouse Electric Co. за строителството на нов ядрен реактор. Въпросът обаче също беше оставен за следващото правителство. Новият кабинет ще трябва да се справи и с дефицитите в енергетиката и нарастващия дълг на Националната електрическа компания, след като отиващото си правителство на два пъти намали цените на тока, преди да ги увеличи слабо през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:53 | 11.09.22 г.
fallback