IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаил Миков - компромисна фигура и олицетворение на приемственост

Трудно е отсега да се каже какво ще е бъдещето на БСП с новия лидер, коментират експерти пред Dnes.bg

22:01 | 28.07.14 г.
Михаил Миков - компромисна фигура и олицетворение на приемственост

Анализаторите обаче не са единни дали фактът, че БСП има нов лидер, ще подобри резултатите на партията на предстоящите избори.

„При всяко положение ще има по-различен резултат. БСП дори в периоди на най-тежки кризи след управлението на Жан Виденов, при появата на Бойко Борисов, не са взимали по-малко от 750 хиляди гласа на парламентарни избори, така че тези 450 хиляди гласа, които взеха на последните избори, не говорят за потенциала на партията“, мотивира се Колев.

Според Живко Георгиев предстоящият вот е тежък и е трудно о сега да се прогнозира какво ще се случи, но е склонен да смята, че с нов лидер БСП ще има по-добър резултат.

Димитър Ганев обаче е на различна позиция. „Не мисля, че изборният резултат на червените зависи толкова много от новия лидер. Оставащите два месеца до предсрочните парламентарни избори са твърде малко, за да може в БСП да се осъществи сериозна, истинска промяна, която да успее да привлече нови гласоподаватели, който и да беше избран в неделя за председател, това нямаше да се отрази на гласовете за партията“, смята той.

Въпреки това и той смята, че БСП ще има по-добър резултат, но това се дължи на факта, че на парламентарните избори ще има доста по-висока избирателна активност от европейските и съответно резултатът на БСП ще бъде също значително по-висок, най-вероятно между 600 и 700 хиляди гласа в подкрепа.

Отсъствието на представител на ДПС на конгреса не изненада анализаторите. „Това е адекватно в рамките на сегашното състояние на отношенията между двете партии, но не означава непременно, че всички мостове за партньорство са изгорени. Ако имаше представител на ДПС в момента, това би подсилило анти- ДПС настроенията“, коментира Живко Георгиев.

Според Кольо Колев също няма нищо особено в това, след като назря напрежението между БСП и ДПС. „В политиката, ако някой каже „никога“, той не е никакъв политик. Има разрив в отношенията, но това не означава, че не е възможно и за в бъдеще да се търси някаква форма на сътрудничеството и на взаимна игра“, посочи той.

Димитър Ганев смята, че отношенията между БСП и ДПС са в най-ниската си точка от поне 10 години насам и сред червените вероятно броди усещането за някакво предателство на ДПС спрямо тях.

Той не изключва в следващите два месеца до изборите БСП да се разграничава от партньорството си с ДПС, както и да обещава, че няма да влиза в коалиция с движението след изборите, използвайки негативните настроенията в обществото и партията към ДПС за електорални и политически цели.

„Въпреки това БСП няма да затвори напълно вратата към ДПС. Партията на Местан в крайна сметка е единственият партньор на БСП засега, а столетницата отдавна няма достатъчна сила да управлява сама“, обобщи Димитър Ганев.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още