IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗХ отделило 400 000 лв. за ликвидирането на заболяване по животните

Няма опасност износът на месо да спре, твърди Димитър Греков

12:40 | 30.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МЗХ отделило  400 000 лв. за ликвидирането на заболяване по животните

Агроминистерството е отделило  400 000 лв. от бюджета си за справяне с болестта по животните „син език“.  Няма опасност износът на месо да спре, увери земеделският министър в оставка Димитър Греков, цитиран от Dnes.bg.

По думите му засега щетите от болестта са локални и единствено в Кърджалийска област има умрели няколко животни. В началото на юли стана ясно, че ветеринарните власти са открили заболяването по преживни животни в Кърджалийско. Огнището на болестта е в с. Мандрица, община Ивайловград.

Греков коментира, че това не означава, че трябва да бъдем спокойни. Той съобщи, че е отправено искане към Европейската комисия за допълнителни средства.

Екипи в Хасковско, Кърджалийско и в Шуменско днес извършват дезинфекция.

Общо в 64 населени места в страната са регистрирани огнища на заболяването, съобщи БНР. Най-много те са в Югоизточна България.

Според ветеринарния лекар Мирослав Първанов, заболяването може да засегне цялата страна., защото се  разпространява изключително бързо.

"В краткосрочен план единственият начин да се решат проблемите е новият Министерски съвет по най-бързия начин да приеме тарифата от миналата година, което би ни дало възможност да извършим в държавата профилактична програма", предлага разрешение ветеринарят.

Според него в дългосрочен план е нужен изцяло нов закон за ветеринарно-медицинското дело и излизане на здравеопазването на животните от шапката на БАБХ.

Мирослав Първанов заяви още, че е възможно да възникват проблеми със заболявания по животните като туберкулоза и  антракс.

Припомняме, че на 9 юли ветеринарни лекари от цялата страна излязоха на национален протест в София. Той бе организиран от Българския ветеринарен съюз.

Основна причина за недоволството на лекарите е водената политика в сектора, а поводът е одобрена от правителството тарифа, по която да се плаща за изпълнение на Държавната профилактична програма за животните. Ветеринарните лекари тогава изразиха своето мнение, че държавата унищожава животновъдството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още