fallback

БЛС иска президентът да принуди партиите да гласуват промените в бюджета*

През декември няма да има заплати за работещите в здравеопазването, предупреди д-р Бойко Пенков

12:30 | 31.07.14 г. 4

Българският лекарски съюз се обърна към президента Росен Плевнелиев с молба да принуди партиите да гласуват актуализацията на бюджета на Здравната каса. Искането е формулирано в писмо, което съсловната организация е изпратила до президента.

„Обръщението ни към Вас, като глава на нацията и обединител на интересите на народа, е свързано с надеждата, че ще използвате всичките си правомощия, за да пречупите твърдоглавието на политическите сили, като ги убедите да влязат в парламентарна зала още в понеделник (4 август) и да си свършат работата, за която избирателите са дали своя вот“, посочва се в писмото.

Лекарският съюз призовава също така депутатите да влязат в пленарната зала и да приемат актуализацията на бюджета на Касата.

„Едва ли здравето на хората трябва да се превръща в залог, за да измъкнете поредните политически дивиденти. Проявете необходимата отговорност пред своите избиратели и не оставяйте медицинското съсловие като буфер между необходимостта от адекватно лечение на гражданите и вашата политическа амбиция за персонално надмощие. Бъдете поне един път част от общото съгласие за съхранението на нацията“, посочва се в писмото на организацията.

Припомняме, че вчера ГЕРБ решиха да напуснат Парламента заради обвиненията на БСП, че участват в коалиция с ДПС, тъй като с гласовете на народните представители от ГЕРБ и ДПС беше приета на първо четене актуализацията на държавния бюджет, въпреки съпротивата на социалистите. Това обаче означава, че най-вероятно няма да бъде приета на второ четене и актуализацията на бюджета на Здравната каса, за която настояват още работодателските организации и синдикатите.

В тази връзка Лекарският съюз посочва в писмото си, че изразява „крайното си възмущение от поредната политическа шизофрения, която отново се разигра вчера в българския парламент“.

„За сетен път станахме свидетели на политически и личностни боричкания, които в никакъв случай не са изразители на интересите на обществото и заплашват пряко лечението и здравето на нацията“, предупреждава организацията.

Националната пациентска организация също се е обърнала към президента, както и към премиера, лидерите на парламентарн опредставените партии и на парламентарните групи в Народното събрание. В писмото организацията изразява безпокойството си от събитията в Парламента, "които застрашават оцеляването на българското здравеопазване през следващите няколко месеца".

"Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса е от жизнена необходимост за българските пациенти. Предложената актуализация в размер на 225 милиона лева е крайно недостатъчна за нормалното функциониране на системата до края на 2014 г., но би могла да спомогне за осигуряването на временна финансова стабилност", посочва се в писмото.

Заместник-министърът на здравеопазването в оставка и председател на НС на НЗОК д-р Бойко Пенков също се застъпи за ремонта на бюджета.

През декември няма да има заплати за работещите в здравеопазването, ако не се направи актуализация на бюджета. Може да се ограничи от 1 август дейността на болниците с 30-32% до 106-107 милиона лева месечно, за да се избегне кризата заради липсата на средства, каза той пред БНР.

Това означава ограничаване на приема, чакане по 1 – 2 месеца за планови операции и изследвания, предупреди той.

В момента се обсъжда някакъв вариант от специалистите дали има законова възможност като няма актуализация да се вземе безлихвен заем от държавата. Това означава собствен дефицит, който ще се покрие в рамките на бюджета, когато се състави парламент, посочи Пенков.

*Новината е допълнена в 14.34 ч. с мнението на Бойко Пенков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
fallback