IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близнашки: Няма да има прояви на реваншизъм

Стабилизиране на обществените системи и възстановяване на доверието у партньорите в ЕС и НАТО са сред приоритетите на служебния кабинет

11:33 | 06.08.14 г. 5
Близнашки: Няма да има прояви на реваншизъм

Служебният премиер проф. Георги Близнашки обеща, че кабинетът му няма да прибягва до чистки и прояви на реваншизъм и ще запази кадрите, „които се поставят в служба на националния интерес“, предава Dnes.bg.

Той обаче предупреди, че с постовете си ще се разделят участвалите в корупционни скандали и тези, които проявяват политически пристрастия.

„През последната година българското общество преживя драматични сътресения. Независимо от всичко това е за добро, защото парламентарната демокрация има своята здрава логика и трябва да се придържаме към нейните ценности и принципи”, добави той. 

Служебният премиер подчерта, че кабинетът му не е търсил извънредни правомощия, защото си дава сметка за ограниченията както на мандата във времето, така и на правомощията.

По думите му намеренията на кабинета са да се придържа стриктно към нормите, буквата и духа на Конституцията, и законите. Близнашки беше категоричен, че трябва да има нов стил във взаимоотношенията, преди всичко в НС.

Като основна задача служебният премиер очерта провеждането на предстоящите предсрочни избори на 5 октомври с резултати, които да се приемат от всички.

По думите му необходимо е възстановяване на доверието в институциите.

На няколко пъти Близнашки успокои, че няма място за никакви опасения и изрази съжаление, че не беше направена актуализация на бюджета. Той благодари на Пламен Орешарски за усилията му в тази посока, но посочи, че „политическите партии, които ви подкрепяха, не проявиха разбиране и далновидност“.

Сред приоритетите, които и вчера президентът Росен Плевнелиев изброи, Близнашки посочи стабилизиране на обществените системи, да се възстанови доверието на партньорите ни в ЕС и НАТО, и да се продължи със започнатите ключови реформи. В същото време приоритет е и стабилизирането на редица сектори, като енергетика, здравеопазване, еврофондове, които вчера бяха изредени от Плевнелиев.

Както и вчера в първото си слово, проф. Георги Близнашки призова за всеобща солидарност с бедстващите след наводненията в страната. Той съобщи и че ще се търси европейска солидарност за подпомагането им.

Той благодари на Орешарски за премахването на загражденията около Народното събрание и Министерския съвет. Изпреварихте ни и мисля, че това е добър знак за демократичните процеси в страната, каза служебният премиер, според когото трябва да живеем в общество, в което управляващите не се страхуват от управляваните.

Благодаря ви за всичко, което направихте досега и ви пожелавам успешна реализация във вашата бъдеща кариера, се обърна той към министрите от кабинета „Орешарски“. Бъдете спокойни, няма да предприемаме репресивни действия, обеща им Близнашки.

На служебните министри той пожела на добър път в изпълнението на предстоящите приоритетни задачи, които определи като твърде амбициозни.

Успех на новите министри пожела и премиерът в оставка Пламен Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
ограничено е, ама Близнашки(тоз ***, дето докато ми преподаваше говореше неща, точно обратните на тия дето сега твори; надявам се да го засека някъде имам такива неща да му казвам...) изживява своя звезден миг. Не е важно какво ще постигне, а какво ще каже, че е постигнал. И понеже беше игнориран от БСП(не беше приета неговата кандидатура за президент и даже за зам. министър не го избраха ни веднъж) и беше изритан от бюрото, той сега им го връща. Не мога да повярвам, че към тоя човек съм изпитвал и капка уважение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 9 години
Остава и да има чистки и реваншизъм. Но малко противоречи на казаното от президента вчера - който иска, може да проследи речта му - той говореше точно за това, а Близнашки отиде да уволни ВСИЧКИ зам.-министри. Всяко решение е предпоследно. Който търси обективност, може да преследи мащабните задачи, които им възложи президентът вчера. Днес се говори в съвсем друг, смирен план - така, както се полага на служебно правителство, каквото и да е то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
Много премерено и професионално изказване .... бих казал, дори, "експертно" !(Да не се прави връзка с предходното правителство, кото също претендираше да е експертно !!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Еми сега е моментът Жужо да запише някоя точка пред "монохромното семейство" на ул. Козяк в София... хахаха! Иначе след изборите нищо се не знай...! Току виж, бабите при перспективата пак да ги яхне Боце са се юрнали към урните през октомври и .... сбогом десни евроатлантически мечти, здравей отново Южен поток... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Не е ли малко пресилено служебен кабинет, който се очаква да управлява 2 месеца с ограничени правомощия, да говори за възстановяване на доверието и реформи? Ролята на служебния кабинет е да не спре държавата. Да не се изпуснат срокове за фондове и т.н. - това да, да се закъпи енергетика и здравеопазване до октомври - това да, но да говорим за възстановяване на доверие и реформи ми е малко Плевнелийско
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още