IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът предложи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС*

Играем за победа, ако не успеем, тогава ще мислим, заяви Близнашки

16:09 | 06.08.14 г.
<p>
	На първото си заседание служебният кабинет номинира Кристалина Георгиева за дипломат №1 на ЕС. <em>Снимка: БТА</em></p>

На първото си заседание служебният кабинет номинира Кристалина Георгиева за дипломат №1 на ЕС. Снимка: БТА

Служебният кабинет предлага Кристалина Георгиева за върховен представител по въпросите на външната политика на ЕС. Решението е взето на първото заседание на новото правителство, което по-рано официално пое властта.

Служебният премиер проф. Близнашки заяви, че, ако тя заеме този пост, това ще бъде огромен успех за българската дипломация.

„Ще направим национално усилие нашият досегашен комисар да получи по-висок пост“, декларира той. Близнашки не отговори на въпрос за какъв ресор ще настоява страната ни, ако не успее да се пребори за по-високия пост.

„Играем за победа, ако не успеем, тогава ще мислим за други варианти“, посочи той и допълни, че страната ни има силен кандидат и „твърде съществени шансове“. Както и да се развият събитията, заставаме зад тази кандидатура, подчерта той.

Служебният външен министър Даниел Митов заяви, че Кристалина Георгиева не се нуждае от представяне и би била чудесен върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи. Митов също декларира, че в тази посока ще бъдат положени всички усилия.

Служебният премиер смята да разговаря и с президента на ПЕС Сергей Станишев, когото ще убеждава да подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева и да загърби партийните пристрастия.

Припомняме, че Близнашки беше дългогодишен член на БСП, но беше изключен от столетницата, след като подкрепи протестите срещу кабинета „Орешарски“.

На първото си заседание служебният кабинет е взел решение да предложи на президента с орден „Стара планина“ да бъдат наградени посланиците на Франция и на Германия Филип Отие и Матиас Хьопфнер.

Френският дипломат си тръгна от страната ни без орден през есента на миналата година, а германският посланик напуска България сега. Двамата бяха разкритикувани от бившия външен министър Кристиан Вигенин за общото им писмо през юли миналата година, с което подкрепиха протестиращите срещу кабинета „Орешарски“.

Освен това министрите решиха всеки един да отдели 300 лева от първата си заплата за пострадалите от наводненията, обяви Близнашки след заседанието. Той призова заможните българи да се включат в кампанията на БЧК за подпомагане на пострадалите.

*Новината е актуализирана в 16.40 часа.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още