fallback

Кр. Георгиева: Правителството да започне подготовката на България за eврозоната

Българският еврокомисар не смята, че е отпаднала възможността да стане следващият върховен представител на външната политика на ЕС

11:13 | 07.08.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор

„Служебното правителство трябва да започне подготовка за влизане на България в Европейския банков надзор и в eврозоната“, заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева пред БНР.

Според нея служебното правителство има предимството, че е в политическа неутралност и може да се концентрира върху въпроси като какви са критериите, които трябва да се изпълнят и в какви срокове може това да стане.

"Ние видяхме през последните няколко седмици, че има полза от това да се присъединим към банковия надзор в ЕС. Аз съм изцяло за това и също смятам, че с излизането на европейската икономика от кризата е време отново да помислим кога, при какви условия искаме да кандидатстваме за чакалнята за еврозоната", заяви тя. По думите ѝ това е логична стъпка за страната, като се има предвид, че валутата ѝ е директно вързана към курса на еврото. 

По думите ѝ предварителната работа може да бъде свършена и сега от служебното правителство, добави Георгиева. 

България трябва да взима заеми само в случай, че са за гарантиране стабилността на икономиката, каза още тя.

"Номинацията ми за втори мандат като еврокомисар е чест, но и отговорност към страната ни и към ЕС и ще продължа да работя за доброто име на България", добави Георгиева.

Георгиева не смята, че е отпаднала възможността да стане следващият върховен представител за външната политика на ЕС и вярва, че България има шанс да получи по-големи отговорности в следващата Европейска комисия.

Тя поясни, че заедно със служебното правителство тепърва ще влязат в преговори за ресорите. Според нея това, че е работила в Световната банка и фактът, че ще е втори мандат в ЕК, ѝ дават шансове за по-голям набор от ресори, за които България може да преговаря. „Мога да попадна в много ресори еднакво удачно, защото имам опит в много направления, но предпочитам да не се ограничаваме, имаме само няколко седмици до края на преговорите, нека да влезем в тях с колкото може повече възможности за страната ни“, каза още Георгиева. „Само в София върви тезата, че нямам шансове за този пост. В Брюксел и други европейски столици разбирането е, че още няма окончателно решение“, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
fallback