IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Правителството да започне подготовката на България за eврозоната

Българският еврокомисар не смята, че е отпаднала възможността да стане следващият върховен представител на външната политика на ЕС

11:13 | 07.08.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Кр. Георгиева: Правителството да започне подготовката на България за eврозоната

„Служебното правителство трябва да започне подготовка за влизане на България в Европейския банков надзор и в eврозоната“, заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева пред БНР.

Според нея служебното правителство има предимството, че е в политическа неутралност и може да се концентрира върху въпроси като какви са критериите, които трябва да се изпълнят и в какви срокове може това да стане.

"Ние видяхме през последните няколко седмици, че има полза от това да се присъединим към банковия надзор в ЕС. Аз съм изцяло за това и също смятам, че с излизането на европейската икономика от кризата е време отново да помислим кога, при какви условия искаме да кандидатстваме за чакалнята за еврозоната", заяви тя. По думите ѝ това е логична стъпка за страната, като се има предвид, че валутата ѝ е директно вързана към курса на еврото. 

По думите ѝ предварителната работа може да бъде свършена и сега от служебното правителство, добави Георгиева. 

България трябва да взима заеми само в случай, че са за гарантиране стабилността на икономиката, каза още тя.

"Номинацията ми за втори мандат като еврокомисар е чест, но и отговорност към страната ни и към ЕС и ще продължа да работя за доброто име на България", добави Георгиева.

Георгиева не смята, че е отпаднала възможността да стане следващият върховен представител за външната политика на ЕС и вярва, че България има шанс да получи по-големи отговорности в следващата Европейска комисия.

Тя поясни, че заедно със служебното правителство тепърва ще влязат в преговори за ресорите. Според нея това, че е работила в Световната банка и фактът, че ще е втори мандат в ЕК, ѝ дават шансове за по-голям набор от ресори, за които България може да преговаря.

„Мога да попадна в много ресори еднакво удачно, защото имам опит в много направления, но предпочитам да не се ограничаваме, имаме само няколко седмици до края на преговорите, нека да влезем в тях с колкото може повече възможности за страната ни“, каза още Георгиева. „Само в София върви тезата, че нямам шансове за този пост. В Брюксел и други европейски столици разбирането е, че още няма окончателно решение“, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
serafima
преди 9 години
Не зная дали опонентите на Сталинка могат да бъдат причислявани към червените, но в нашите сбъркани среди всичко става. Другарката Георгиева обаче много насериозно се взема. Тя с нито един жест не показа помощ и съпричастност към БГ. Първо ни хареса арабите за генофонд, второ отрече необходивост ЕС да помага при бедствието в Аспарухово. Сега си трае за Мизия. Реди си картите. Става и за външен министър на ЕС, става и за финансист - бута ни по-бързо към еврото. Хайде малко скромност. Тя като не живее в БГ, очевидно смята, че тук сме някакви аборигени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
Спящият бик
преди 9 години
Политиката е изкуство на възможностите, а аз не виждам по-добра възможност за България от Кристалина Георгиева. Колкото и да се пенят червените зомбита във форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
LuckyYou
преди 9 години
http://intrigi.bg/pin_%D0%A1%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%89%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D1%80%D1%83%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%83%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B0_19626.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
LuckyYou
преди 9 години
Аз не харесвам и не подкрепям кандидатурата на Кристалина Георгиева за 2ри мандат еврокомисар. Защо? Колко пъти Кристалина помогна на собствената си държава да се справи с проблемите си и да получи международна помощ за бедствия (какъвто и беше ресорът) - имаше земетресение в Перник - снимаме се пред руините - НЯМА помощ. Наводнение в едно село от преди 1-2 години - НЯМА ПОМОЩ, наводнение във варна - Снимка с Израелския посланик - НАХИЛЕНА ДО УШИ, НЯМА ПОМОЩ! Е КАКЪВ ЕВРОКОМИСАР СИ ТИ БЕ, да не искаш на собствената си държава да помогнеш.Цитат неин: Само в София върви тезата, че нямам шансове за този пост." - Ето на това се казва натрапване и кариеризъм, държавата която я издига - неблагодарност към нея! НЕ ИСКАМ ТАЯ ГАД ЗА ЕВРОКОМИСАР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
:) Нещо много "политическо" изказване. "Ние видяхме през последните няколко седмици, че има полза от това да се присъединим към банковия надзор в ЕС."Извинявам се, аз съм можеби малко късоглед ама не видях такова нещо. Какво точно "видяхме"? Можем да видим, когато се присъединим, докато сме "изразили намерение", какво да видим? Да сме започнели подготовка за ЕЗ - ми това е ясно на всички ама.. каква подготовка? Да се видели критериите - ами те са изрично ясни и ао някой не ги знае, значи няма работа изобщо там. До колкото си спомням, причината да не влезем в чакалнята по време на племенничето беше по-високата инфлация от критерия. По време на кризата инфлацията се смъкна и можеше евентуално да използваме момента, ама Банкянския капацитет, който я закара и племенничето казаха че не било на дневен ред, по-добре да сме чакали да видим дали няма да се разпадне ЕЗ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още