IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз поиска по-висока цена на природния газ от 1 октомври

Предложението е за увеличение с 1,71% до 612 лв. за хиляда куб. м без акцизи и ДДС

18:41 | 11.08.14 г.
Булгаргаз поиска по-висока цена на природния газ от 1 октомври

От 1 октомври цената на природния газ да се увеличи с 1,71% до 612 лева за хиляда куб. метра (без акцизи и ДДС) е предложила газовата компания „Булгаргаз”, пише БТА. По закон от дружеството имат ангажимент да представят пред медиите ценовото си предложение за новото тримесечие един месец преди да го внесат в енергийния регулатор.

Предложението за цената на природния газ за четвъртото тримесечие ще бъде внесено в ДКЕВР на 10 септември.

При изготвянето на прогнозната цена от газовата компания са отчели тенденциите в съотношението лев/долар, цените на алтернативните на природния газ горива на международните пазари и изискванията на нормативните актове за регулиране на цените.

В момента цената на природния газ, продаван от „Булгаргаз”, е 601,69 лева за хиляда куб. метра (без акциз и ДДС).

Припомняме, че от газовата компания поискаха цената на суровината да бъде повишена през третото тримесечие – с 2,49% до 612,80 лева за хиляда куб. метра. От ДКЕВР обаче намериха възможност цената да бъде понижена и в крайна сметка одобриха цена с 1,81% по-ниска спрямо второто тримесечие.

От „Булгаргаз” тогава коментираха, че новата цена заплашва нагнетяването на природен газ в газохранилището в Чирен.

Справка на сайта на „Булгартрансгаз”, която управлява хранилището, показва, че действително намаляват количествата газ, които седмично се нагнетяват в хранилището. В последната седмица (от 4 до 11 август) не са нагнетявани никакви количества газ в хранилището.

От друга страна обаче в „Чирен” вече има малко над 414 млн. куб. метра, като капацитетът на хранилището е около 500 млн. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още