IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боев: Няма основания за поскъпване на природния газ у нас

Доставките на суровина се изпълняват и няма индикации за прекъсване, съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката

14:40 | 16.06.14 г.
Боев: Няма основания за поскъпване на природния газ у нас

На фона на спрените газови доставки за Украйна председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев заяви, че „все още няма нещо, което да повлияе върху ценообразуващия елемент за природния газ у нас“.

Пред журналисти той уточни, че няма обстоятелства, които да предопределят промяна на цената. Според него, ако има промяна от 1 юли, тоест от началото на новото тримесечие, то тя ще бъде на базата на заявленията на дружествата. На този етап нито едно от тях не е подало искане за по-висока цена на природния газ.

Боев уточни, че заради кризата в отношенията между Русия и Украйна регулаторът е в постоянен контакт с „Булгартрансгаз“ за наличните количества в газохранилището в Чирен. Според данните, публикувани на сайта на газопреносния оператор, към момента в хранилището има 354,7 млн. куб. метра природен газ. От началото на проблемите между Москва и Киев не се черпи газ от „Чирен“, а само се нагнетява.

Дневният добив от хранилището може да бъде в рамките на между 3 и 3,5 млн. куб. метра на ден, което подсигурява към 65% от потреблението на природен газ в летните месеци. Отделно има готовност и за обръщане на потока при съществуващата връзка с Гърция. Договорените количества са около 2,5 млн. куб. метра на ден. 

Страната ни може да разчита и на местен добив - по последни данни на НСИ през първото тримесечие се добиват по средно 20 млн. куб. метра газ на месец. 

За разлика от 2009 година, когато отново имаше проблеми между Украйна и Русия, свързани с цената на природния газ, вече сме извън отоплителния сезон и потреблението на природен газ намалява. Припомняме, че сред най-големите потребители на суровината са топлофикационните дружества. Законови изисквания към тях ги задължават и да поддържат резерви от горива в случай на ограничаване на доставките. 

От Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) уточниха, че на този етап прекъсване на доставките за България няма.

„Няма констатирани технически индикации за прекъсвания или промяна на характеристиките на потока в рамките на обмена на информация между диспечерските центрове на българския газопреносен оператор “Булгартрансгаз” и газопреносните оператори по пътя на газа от Русия към България“, се казва в официална позиция на министерството, изпратена до медиите.

Няма промяна на физическия поток и налягането на входните точки на страната, допълват още от МИЕ.

„Българското правителство има готовност да осигури газ за максимално дълъг период от време, минимум 3-4 месеца", категорична беше и вицепремиерът Даниела Бобева, цитирана от правителствената пресслужба. Тя допълни, че има идеи и за алтернативни доставки, макар и да не уточни какви са източниците. 

Вицепремиерът посочи още, че в новата енергийна стратегия, която все още се дописва, е предвидено изграждането на още едно газово хранилище. Припомняме, че Европейската комисия определи като проект от общностен интерес идеята за ново хранилище у нас, което ще бъде приоритетно финансирано по програма "Свързана Европа". По предварителни разчети става въпрос за находището "Галата", което е към изчерпване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още