IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна регистрацията на партиите, желаещи да участват в предсрочните избори

БНБ е достатъчно сигурна банка, за да има граждански контрол върху отпечатването на бюлетините, заявиха от ЦИК

11:24 | 12.08.14 г.
Започна регистрацията на партиите, желаещи да участват в предсрочните избори

В 9 часа днес в Централната избирателна комисия започна подаването на документите за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 5 октомври. Освен ГЕРБ в началото на деня други желаещите да подадат заявление нямаше.

ЦИК ще поиска от БНБ да отпечата бюлетините и за предсрочните избори, като граждански контрол върху тази дейност няма да има, обявиха още от комисията. 

„След като в нея (БНБ - бел. ред) се печатат евробанкноти, не мисля, че въобще е допустим граждански контрол там, тъй като е изключително сигурна тази банка“, каза зам.-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева. Тя беше категорична, че комисията ще си носи отговорността за контрола на бюлетините.

ЦИК писмено ще попита печатницата дали има възможност да отпечата бюлетините, а ако отговорът е отрицателен, ще поиска да й посочи подизпълнители. 

Уверението на Мусорлиева идва ден след напрегнато заседание на ЦИК, на което е било обсъдено печатането на бюлетините за вота на 5 октомври. По време на него е станало ясно, че директорът на печатницата на БНБ е бил обиден от прекомерния контрол по време на евровота, пише в днешната преса.

Ръководството на ЦИК се е срещнало днес с премиера Георги Близнашки. Председателят на комисията Ивилина Алексиева отказа коментари след срещата, която не беше обявена публично. Единствено заместникът й Мусорлиева сподели, че разговорите са били свързани с подготовката на изборите и в тях няма нищо тайно

"Това са ирелевантни въпроси", каза коментира Мусорлиева в отговор на въпрос как ще се гарантира, че на тези избори няма да има Костинброд 2 и мъртви души.

По време на срещата е констатирано добро взаимодействие между двете институции, което ще продължи с определянето на съветник на премиера по изборните въпроси, а това ще бъде проф. Емилия Друмева,съобщиха по-късно от правителствената пресслужба.

На срещата министър-председателят и ръководството на ЦИК са обсъдили възможностите да бъде увеличен броят на избирателните секции, в които съществува възможност за машинно гласуване, съобразно съществуващите финансови възможности.

По-рано днес, още в първите минути след като ЦИК започна да приема документи за регистариция за вота, ГЕРБ внесе своите заявления.  По традиция от няколко години партията подава първа документи, като за целта младежката организация на ГЕРБ няколко денонощия пази ред пред сградата на комисията. 

Днес от ГЕРБ си пожелаха това да е поредната им победа над БСП и първата загуба на Михаил Миков като лидер на социалистите. Шефът на предизборния щаб Цветан Цветанов внесе 9 999 подписа в ЦИК, макар нужният брой да е 2500. В централата пък постъпили над 40 000 подписа.

„Това ще е поредната победа на ГЕРБ над БСП и първата загуба, която ще понесе Михаил Миков като председател на БСП. Но ще е поредната загуба на председателя на ПЕС Сергей Станишев“, каза Цветанов на излизане от ЦИК.

Зам.-председателят на ГЕРБ обяви, че тези избори ще са различни за партията му, защото тя няма да иска просто победа, а такава с голяма разлика, която да й даде 121 депутати в 43-то Народно събрание. Цветанов припомни позицията на партията си, че дори и да победи с много, ще търси партньори в дясното и центъра, за да направи голямо дясноцентристко правителство с премиер Бойко Борисов.

Той коментира и решението на служебния премиер да няма министър на изборите в кабинета. „Това, което се изприказва през последните 48 часа, не прави чест на тези, които хвърлиха безпочвени обвинения към г-жа Медарова. но смятам, че г-н Близнашки ще е гарант за честни избори“, каза още Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ обяви, че номинациите за листите в партията му вече са проведени и в момента се финализира процесът.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още