IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Близнашки поема координацията на изборния процес

Няма да допуснем никакви „Костинбродски афери“, заяви служебният премиер

12:26 | 11.08.14 г.
Георги Близнашки поема координацията на изборния процес

Служебният премиер проф. Георги Близнашки ще поеме координацията на изборния процес от страна на централната администрация в подкрепа на дейността на Централната избирателна комисия. Това е обявил премиерът в интервю за БНТ, информират от пресслужбата на кабинета.

Така на практика става ясно, че идеята на президента Росен Плевнелиев да има специален служебен министър за изборите няма да се реализира. В петък Плевнелиев издаде указ, с който назначи Красимира Медарова на поста.

Против нейното назначаване обаче се обявиха БСП, АБВ, ВМРО, ББЦ, НФСБ, Реформаторският блок. Имаше подобна позиция и на „Протестна мрежа”, както и на Института за дясна политика. В неделя Медарова съобщи, че е помолила президента да бъде спряна процедурата по назначаването й в служебното правителство.

Сега проф. Георги Близнашки коментира, че за нормалното произвеждане на изборите е необходима добра координация на администрацията и на връзките с гражданското общество.

„Надявам се, че няма да допуснем никакви изненади“, казва той.

Премиерът определя като добро предложението Медарова да заеме длъжността министър по изборните въпроси в служебното правителство. „Откликнахме на обществените критики, състоятелни или не, но в създалата се обстановка преценихме да не се създава подобна длъжност“, заяви премиерът.

Той допълва, че не се отказва от искането си да има референдум за изборните правила и коментира, че референдумът вече можеше да се е състоял при наличие на добра воля.

„Най- важното сега е да имаме нормална обстановка в страната“, добава проф. Близнашки. Той обобщи основните цели на служебното правителство – да стабилизира страната и да подготви добре изборите.

„Служебното правителство не участва в изборите, то ще създаде нормална обстановка за тяхното провеждане. Никакви „Костинбродски афери“ няма да допуснем“, категоричен беше служебният министър-председател.

Интервюто ще бъде излъчено днес след централната вечерна емисия новини на обществената телевизия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още