IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близнашки може да се откаже от министър с ресор "избори"

"Ще се съобразим с критиките, които се отправят към Медарова", заяви служебният премиер

17:40 | 10.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Близнашки може да се откаже от министър с ресор "избори"

Не е изключено и да няма министър за организацията на изборния процес, след като така остро се реагира на кандидатурата на Красимира Медарова, заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки преди началото на 43-ия конгрес на Международната транспортна федерация, цитиран от БТА.

По-рано днес Красимира Медарова, предложена на 8 август от президента Росен Плевнелиев за служебен министър за организация на изборния процес, информира в отворено писмо, че е помолила държавния глава да бъде спряна процедурата по назначаването й в служебното правителство.

Чувствителни сме към тежненията на гражданското общество, така че ще се съобразим с критиките, които се отправят към Медарова, посочи Близнашки.

Той каза, че всички опитни хора, които разбират от избори, вече са били в ЦИК или по друг начин са били ангажирани с изборите.

По повод на кандидатурата на Медарова премиерът Близнашки коментира, че тя сама по себе си не е лоша.

"Г-жа Медарова е един утвърден професионалист, тя не се справи зле с изборите", каза премиерът. По думите му обаче, когато задкулисието реши да ти скрои номер, трудно се овладява положението. "Голямата сянка" дойде от костинбродската афера, посочи Близнашки.

По-рано днес стана ясно, че Красимира Медарова е помолила президента Росен Плевнелиев да бъде спряна процедурата по назначаването й в служебното правителство. "В понеделник ще оттегля молбата си към ВСС за освобождаването ми като съдия". Това е заявила Медарова в отворено писмо до медиите, цитирано от БТА.

По отношение на конституционния съдия Емилия Друмева, служебният премиер посочи, че тя не е предлагана за министър за организация на изборите.

Тя ще бъде при мен в политическия кабинет, но няма да играе официална роля в изборния процес, каза Близнашки.

Според Близнашки Друмева ще има отговорности, свързани с евентуални промени в законодателството, защото трябва да се промени законът за прякото участие на гражданите в управлението, Изборният кодекс и редица други неща. Според него който и да бъде предложен за министър за изборите, реакцията ще бъде еднотипна.

На 8 август президентът Росен Плевнелиев издаде указ, с който назначава Красимира Медарова за служебен министър за организация на изборния процес.

Против нейното назначаване обаче се обявиха БСП, АБВ, ВМРО, ББЦ, НФСБ и Реформаторският блок. С позиция излезе и „Протестна мрежа”, а днес от Института за дясна политика също поискаха на поста да бъде консенсусна фигура.

Още политически новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Е и? Най_важното е да не се допуска главата на мафията в България (БСП)отново да спечели гласове.http://iconomicabg.blogspot.com/p/blog-page_2.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още