IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

96 на сто от младите лекари готови да напуснат страната

Заплащането не е единственото, което прогонва младите лекари, според д-р Емануил Найденов от инициативата "Млади лекари за ново здравеопазване"

10:57 | 19.08.14 г. 8
96 на сто от младите лекари готови да напуснат страната

96 на сто от младите лекари са готови да напуснат страната до момента на придобиване на специалност, съобщава неврохирургът д-р Емануил Найденов от инициативата "Млади лекари за ново здравеопазване" пред БНР.

По думите му близо 80% от абсолвентите по медицина търсят реализация в чужбина. Готови да заминат са и 65% от специализантите, решили да придобият специалността си тук. Току-що придобилите своята специалност лекари, готови да заминат да работят в чужбина, са 44%.

"Като имате предвид, че средната възраст на лекарите в България е над 55 години и очакваме значителен контингент да се пенсионира през следващите години, това означава, че страната остава без лекари“, коментира той.

Данните са от анкета, направена от 4 организации – Асоциацията на студентите по медицина в България, Фондация "Остани", Асоциацията за развитие на медицинската общност и "Български лекари за европейски стандарт на специализация". Представители на 4-те асоциации ще реализират нова гражданска инициатива – "Млади лекари за ново здравеопазване", която ще оповести призив към президента, Министерския съвет и омбудсмана.

Заплащането не е единственото, което прогонва младите лекари, категоричен е Найденов. Сега завършващите медицина са в ситуация да не могат да сключат стандартен трудов договор с лечебните заведения, където ще продължи обучението им като специалисти, нито със Здравната каса.

Качеството на обучение на специализанти у нас, за разлика от основния курс, не е на най-високо ниво и това мотивира много млади лекари да търсят специализация в чужбина. При придобилите специалност има неяснота относно кариерното израстване, допълва Найденов.

Елементарно подобряване в условията на специализация, възможност младите специализанти да посещават европейски клиники ежегодно, без това да е за тяхна сметка, и минимално подобряване на заплащането би стимулирало много медици да останат у нас, убеден е Найденов.

От Гражданската инициатива предлагат специализантите по медицина да получават 4 минимални заплати, а лекарите-специалисти – 6.

По думите му за тези, които са придобили специалност, правата за кариерно израстване трябва да бъдат ясно регламентирани.

Да се преустанови с тези необективни, роднинско обусловени или обусловени от познанства прогресии в кариерата, което на практика отблъсква всеки, който иска да направи нещо, призова неврохирургът.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Мдаа... и тук геронтокрация като в цялата ни държавица...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Темата беше за младите доктори и изписах толкова, защото долу горе отношението към младите доктори е такова като към сестрите. Трудно усвояват и практикуват, защото рядко им се дава възможност да оперират примерно. Щото дъртия да не му избяга парсата. Жалко, че когато дъртите доктори се пенсионират няма да има млади да подменят поколонието, защото ще са избягали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Доктора и сестрата се очаква да намерят начин да спасят човешки живот или респективно просто да излекуват някой. Но при нас старшия лекар и сестра трябва да са и мениджери и финансисти и склададжии. Съответно доктор *** дърпа от склада за частния си кабинет. Не си го измислям. Ръководителите не трябва да са доктори! Или поне не активни доктори. Може да имат за съветници доктори и сестри, но не трябва в един момент да прави операция на черва, след това да ходи да пише финансови отчети или складови разписки. Тая система трябва да издъни с хастара отвътре навън и да се направи нещо смислено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Имам досег със здравната система. Жена ми работи в нея ... до края на месеца. Знаеш ли колко малко им трябва за да са доволни? По принцип българите знаеш сме свикнали да ни мачкат и имам висок праг на търпимост. Но всичко си има граници. И жена ми е го е казвала: парите не са много - майната му, отношението обаче... няма такава подигравка. Тя е мед. сестра. Докторите се държат с тях като с роби. Стане ли проблем за всичко е виновна сестрата. Пациента когато е изнервен за всичко е виновна сестрата. В нейното отделение има недостиг на сестри (както навсякъде) и с 50% персонал трябва да вършат работата работата за 100%. Не обвинявам докторите въпреки, че някой от тях са абсолютни ***, и точно такива стават ръководители на отделения и на болници. Обаче системата изобщо не е измислена както трябва! От доктори се очаква да изкарат отделение или болница на печалба. От доктори се очаква да раздават заплати. Вие ми кажете - докторите на тези неща ли се учат в университети?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Ами така става когато здравеопазването се ръководи от лекарската олигархия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още