fallback

96 на сто от младите лекари готови да напуснат страната

Заплащането не е единственото, което прогонва младите лекари, според д-р Емануил Найденов от инициативата "Млади лекари за ново здравеопазване"

10:57 | 19.08.14 г. 8

96 на сто от младите лекари са готови да напуснат страната до момента на придобиване на специалност, съобщава неврохирургът д-р Емануил Найденов от инициативата "Млади лекари за ново здравеопазване" пред БНР. По думите му близо 80% от абсолвентите по медицина търсят реализация в чужбина. Готови да заминат са и 65% от специализантите, решили да придобият специалността си тук. Току-що придобилите своята специалност лекари, готови да заминат да работят в чужбина, са 44%.

"Като имате предвид, че средната възраст на лекарите в България е над 55 години и очакваме значителен контингент да се пенсионира през следващите години, това означава, че страната остава без лекари“, коментира той. Данните са от анкета, направена от 4 организации – Асоциацията на студентите по медицина в България, Фондация "Остани", Асоциацията за развитие на медицинската общност и "Български лекари за европейски стандарт на специализация". Представители на 4-те асоциации ще реализират нова гражданска инициатива – "Млади лекари за ново здравеопазване", която ще оповести призив към президента, Министерския съвет и омбудсмана. Заплащането не е единственото, което прогонва младите лекари, категоричен е Найденов. Сега завършващите медицина са в ситуация да не могат да сключат стандартен трудов договор с лечебните заведения, където ще продължи обучението им като специалисти, нито със Здравната каса. Качеството на обучение на специализанти у нас, за разлика от основния курс, не е на най-високо ниво и това мотивира много млади лекари да търсят специализация в чужбина. При придобилите специалност има неяснота относно кариерното израстване, допълва Найденов. Елементарно подобряване в условията на специализация, възможност младите специализанти да посещават европейски клиники ежегодно, без това да е за тяхна сметка, и минимално подобряване на заплащането би стимулирало много медици да останат у нас, убеден е Найденов. От Гражданската инициатива предлагат специализантите по медицина да получават 4 минимални заплати, а лекарите-специалисти – 6. По думите му за тези, които са придобили специалност, правата за кариерно израстване трябва да бъдат ясно регламентирани. Да се преустанови с тези необективни, роднинско обусловени или обусловени от познанства прогресии в кариерата, което на практика отблъсква всеки, който иска да направи нещо, призова неврохирургът.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
fallback