IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наводнения след пороите в страната*

Бедствено положение е обявено в Берковица и община Георги Дамяново

12:26 | 05.09.14 г.
<p>
	Една къща в Берковица е полусъборена, а много други са наводнени от придошлата през нощта река Берковска. <em>Снимка: БТА</em></p>

Една къща в Берковица е полусъборена, а много други са наводнени от придошлата през нощта река Берковска. Снимка: БТА

Поройните дъждове причиниха наводнения в няколко населени места в страната, като в Берковица и община Георги Дамяново е обявено бедствено положение, а язовирът Добри дол край Първомай преля, съобщи БТА.

Прелелият язовир в първомайското село Добри дол е залял дворове и къщи, евакуирани са десетки хора. Няма пострадали и застрашени.

По последна информация в Берковица една къща е полуразрушена от придошлата река Берковска, а много други са наводнени от поройния дъжд, паднал към 20 часа снощи в Берковица, съобщи кметът на общината Димитранка Каменова.

При пороя, при който за 30 минути са паднали 60 литра на квадратен метър дъжд, няма пострадали хора, а 15 души са били евакуирани. Стихията е удавила домашни животни, разрушила е много стопански постройки и складове с дърва в дворове около река Берковска, отнесла е един от трите моста над реката.

Вследствие на силните валежи е обявено бедствено положение и в община Георги Дамяново, област Монтана. Без електрозахранване са около 3000 клиенти на ЧЕЗ от всички населени места в общината. Придошлата река е наводнила трафопост в Берковица и 300 абонати са останали без ток.

От проливния дъжд, който вали вече трето денонощие в Монтанско, реките Берковска и Огоста са излезли от коритата си на някои места и са залели къщи и инфраструктура, съобщиха от областната управа в Монтана.

Има опасност голямо количество вода да залее къщи в шуменското село Долец. Това е предупредил кметът на община Дулово Юксел Ахмед. Той разказа, че участъци от пътя край селото са укрепени с чували с пясък, прокопани са и канали за отвеждане на водата. Въпреки това обаче водата не намалява. Първоначално тя се е била събрала при мост на отбивка към селото, но е преляла над съоръжението и наближава къщите.

Десет души от четири жилищни сгради и едно заведение за обществено хранене са евакуирани късно снощи заради наводнение в севлиевското село Горна Росица, съобщиха и от Областната дирекция на МВР в Габрово.

Наводнението е станало снощи около 21.30 часа, а причината е преляло след пороен дъжд дере край селото. Залети са общо около 100 жилищни сгради, селскостопански постройки, мазета и дворове. Евакуацията е извършена от екипи на Регионалната дирекция за противопожарна безопасност и защита на населението.

Сформиран е щаб от представители на пожарната, полицията и местната власт, който снощи е извършил оповестяване на критичната ситуация. Няма пострадали и бедстващи хора, а обстановката вече е нормализирана. Работата по отводняване на жилищата продължава и днес.

МОСВ ще търси средства за допълнително подпомагане на пострадалите от наводнението в Берковица. Това каза в Сопот министърът на околната среда Светлана Жекова, цитирана от БТА. Тя уточни, че това може да стане чрез ПУДООС, чрез ваучери за гориво, строителни материали и техника.

Засега нямаме сигнали причината за наводнението да е скъсана язовирна стена, каза Жекова и допълни, че според нея най-вероятно е интензивният,
пороен дъжд, който се е излял за кратко време.

На въпрос какви превантивни мерки ще се вземат, за да несе допуска преливане на реки, Жекова отговори, че наистина е по-добре да се търсят средства и съдействие с други институции при почистване на речните корита и канали, отколкото да се дават много повече пари за обезщетения и изграждане на нови къщи.

Жекова добави, че след анализа на щетите в Берковица е възможно за района да се направи също апликационна форма за помощ от фонд "Солидарност" на Европейския съюз.

* Допълнена с позицията на Светлана Жекова

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още