IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК ще изплати по 120 млн. лева на болниците за септември и октомври

Днес не е обсъждана нова актуализация на бюджета на Касата, заяви Кирил Ананиев

16:49 | 08.09.14 г.
НЗОК ще изплати по 120 млн. лева на болниците за септември и октомври

Болниците ще получат по 120 млн. лева за септември и октомври, каза пред журналисти зам.-министърът на финансите в служебното правителство и председател на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев. Днес надзорът обсъди как да бъдат разпределени допълнителните 225 млн. лева за дейността на Касата, които бяха гласувани в последните дни на 42-то Народно събрание.

Определените днес средства са предназначени за основната дейност, извършвана от болниците, а за надлимитната дейност в НЗОК има средства само за септември, уточни Кирил Ананиев.

Принципно е взето решение от Надзорния съвет резервът на Касата да бъде предназначен за лекарства за домашно лечение, но конкретното прехвърляне ще стане, когато се изчерпат парите по този параграф. Ананиев посочи, че в момента те са 145 млн. лева, а месечният разход за лекарства за домашно лечение е 50 млн. лева. Той отбеляза, че в резерва на Здравната каса са останали 56 млн. лева.

Миналата седмица от Здравната каса заявиха, че ще искат втора актуализация на бюджета си със 117 млн. лева точно заради парите за лекарства за домашно лечение и за болнична помощ, които не достигат за месеците след октомври.

Днес Ананиев обаче съобщи, че на този етап Надзорният съвет не е взел решение за нова актуализация на бюджета на НЗОК.

По разчети на Касата недостигът на средства за здравеопазването за тази година е в размер на 328 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още