IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвиждат гратисен период за подаване на болнични на хартия до юни 2015 г.

Софтуерът за електронното подаване на данните от болнични листове ще бъде безплатен на интернет страницата на НОИ

10:34 | 23.09.14 г.
Предвиждат гратисен период за подаване на болнични на хартия до юни 2015 г.

От 1 януари 2015 година подаването и достъпът до данните, съдържащи се в издадените болнични листове, ще се извършват по електронен път в Националния осигурителен институт (НОИ). Предвижда се гратисен период до 30 юни 2015 г., в който вторите екземпляри на издадени на хартиен носител болнични листове могат да се представят в съответното териториално поделение на НОИ.

Процедурата се обяснява в детайли в анализ на осигурителния институт за подаването на данните от актовете на медицинската експертиза в НОИ по електронен път.

Срокът за представяне на хартиените екземпляри на болничните листове е 14 дни от издаването им. Този ред ще се прилага в случаи на липса на интернет връзка, но при всички положения ще трябва да се използва предоставеният от НОИ софтуер или друг, отговарящ на съответните функционални характеристики, пише в анализа.

В гратисния период данните от издадените болнични листове ще могат да се представят в съответното териториално поделение на НОИ и на електронен носител.

Програмният продукт за реализиране на електронното подаване на данните от издадените болнични листове и решенията по обжалването им се разработва от НОИ и ще бъде предоставен за безплатно ползване на интернет страницата на института.

На лекарите ще бъде осигурена и възможност използваният от тях до този момент медицински софтуер (предимно за контакт с НЗОК) да бъде допълнен с нови функционалности, така че да може да се ползва и за подаване на данните от болничните листове към НОИ, вместо да използват безплатния софтуер, предоставен от института.

От 1 януари догодина данните, съдържащи се в издадените болнични листове, ще се представят в НОИ от: лекуващите лекари/лекари по дентална медицина – лично или чрез лечебните заведения, в които осъществяват дейността си; от лекарските консултативни комисии (ЛКК) – чрез лечебните заведения, към които са създадени.

От началото на следващата година данните, съдържащи се в решенията по обжалването на болничните листове, ще се подават в НОИ от: ЛКК – чрез лечебните заведения, към които са създадени; ТЕЛК – чрез регионалните картотеки на медицинските експертизи;  НЕЛК – по реда на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи.

Данните ще постъпват в Електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им (ЕРБЛРО) в момента на издаването на болничния лист и само в случай, че липсва интернет свързаност лекарите ще имат ангажимент да ги подадат в 7-дневен срок от издаването на съответния болничен лист, отново по електронен път, използвайки специализирания софтуер.

За представяне на данните от издадените болнични листове и за получаване на достъп до данните в ЕРБЛРО лекарите/лекарите по дентална медицина и лечебните заведения ще трябва да се регистрират като потребители на електронни услуги, като регистрацията ще се извършва онлайн, чрез уеб приложение, достъпно през интернет страницата на НОИ.

При издаване на болничен лист за временна неработоспособност лекарят ще въвежда данните, като използва съответния програмен продукт, предоставен от НОИ. Тези данни няма да се различават от тези, съдържащи се в използваните в момента хартиени болнични листове. Те ще преминават през формален и логически контрол, заложен като функционалност в софтуера, и ще се съхраняват.

Едва след това ще е възможно отпечатването на болничния лист, който (както и досега) след подписване и подпечатване ще се връчва на лицето, за да бъде представен на работодателя като оправдание за отсъствие от работа.

С оглед предотвратяване на злоупотреби, софтуерът няма да допуска извършването на корекции по вече съхранени данни. Така че, ако лекарят иска да анулира или коригира издаден болничен лист, ще трябва да се анулират съхранените вече данни, независимо от това дали те са постъпили в регистъра или не, след което да се издаде нов болничен лист по описания ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още