IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ветеринарите отново излязоха на протест

Специалистите настояват за оставки в ръководството на Българската агенция за безопасност на храните

16:24 | 25.09.14 г.
Ветеринарите отново излязоха на протест

Ветеринарите отново излязоха на протест пред агроминистерството с настояване за оставки в ръководството на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), съобщи bTV. Според тях е прикривана информация за разпространението на болестта "Син език" сред животните.

Протестиращите искат още да бъде създадена отделна ветеринарна служба - директно под шапката на Министерството на земеделието, а не да е част от Българската агенция за безопасност на храните.

Този протест е пети в исторически план и трети в рамките на два месеца, каза пред БНР д-р Мирослав Първанов.

„Защо сме пред Министерството на земеделието и храните? Защото очевидна е абсолютната липса на правилна политика в целия сектор животновъдство“, коментира той.

По повод разпространението на болестта "Син език" той заяви, че никога в историята на българската ветеринарна служба не е допускан такъв провал - инфекциозно заболяване да обхване цялата територия на страната и дори да прескочи границите.

„Искаме незабавно уволнение на професор Моллов и на целия втори ешелон в Агенцията по храните, възстановяване на нормалните правила в системата на здравеопазване на животните с ясно разграничаване кой е контролен орган, кой е практикуващ лекар и възстановяване на статута на ветеринарномедицинската служба като самостоятелен орган към МЗХ. Това ръководство на Агенцията по храните не само трябва да бъде уволнено, трябва да бъдат дадени на съд, защото някой е виновен за тази ситуация“, заяви д-р Мирослав Първанов.

Министърът на земеделието и храните Васил Грудев прие представители на протестиращите ветеринарни лекари, съобщи БТА. Грудев им благодари за работата, която вършат, и посочи, че от министерството са в непрестанен диалог през последните седмици с техните представители. Ние сме добре запознати с исканията ви и по всяко от тях се работи, увери той.

След срещата председателят на Ветеринарния съюз д-р Трифон Цветков съобщи, че основното искане, което протестиращите са поставили, е освобождаване на ръководството на БАБХ. По думите на Цветков, Грудев им е обяснил, че в десетдневен срок, след финансово-икономическа проверка в агенцията, ще вземе решение по тези въпроси.

Междувременно днес Европейската комисия съобщи, че определените в България минимални тарифи за услугите на ветеринарните лекари ограничават свободата на установяване и свободното предоставяне на услуги за чуждестранните доставчици на услуги.

Ако България не отмени скалата на минималните тарифи за услугите на ветеринарните лекари, достъпът до пазара ще продължи да бъде сериозно ограничен, тъй като тези цени пречат на новите участници на пазара да се конкурират въз основа на цените на тези услуги, е становището на експертите.

Засега изискването за минимални цени не е отменено и поради това Комисията иска от България да предприеме действия за постигане на пълно съответствие с разпоредбите на ЕС. Ако българските власти не предприемат действия в срок от два месеца, Комисията може да отнесе въпроса до Съда на ЕС.

Съобщението е публикувано в оповестения днес от Брюксел списък с наказателни процедури за различни страни членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още